Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A terrorizmus elleni harcra szólítottak fel a Nobel-békedíjasok

2015.12.11. 00:58

A terrorizmus elleni harc fontosságát hangsúlyozta és a palesztin kérdés megoldására szólított fel a Nobel-békedíj átvételekor a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartett Oslóban. „Ma mindennél nagyobb szükség van arra, hogy első számú prioritássá tegyük a terrorizmus elleni harcot", ami „az összes ország együttműködését és erőforrásait" megköveteli. Ennek részeként fel kell gyorsítani a konfliktus-gócpontok felszámolását világszerte.

A díjat azzal az indoklással ítélték a kvartettnek, hogy az arab tavasz születési helyén sikeresen segítették a demokrácia kiépítését, miközben a térség több más országában fegyveres konfliktusok dúlnak vagy zűrzavar uralkodik.

Stockholmban XVI. Károly Gusztáv svéd király átadta az orvosi, fizikai, kémiai, irodalmi Nobel-díjakat és a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, valamint a díjjal járó 8 millió koronás (273 millió forintos) pénzjutalmat is.

  • A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós vehette át az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.
  • A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudóst tüntették ki idén a fizikai Nobel-díjjal.
  • A DNS-javítás mechanizmusvizsgálataiért Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudósnak nyújtotta át idén a kémiai Nobel-díjat a svéd uralkodó.
  • Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki író vehette át idén polifonikus írásaiért az irodalmi elismerést.
  • Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdász professzora kapta a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.