Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ellenzéki tüntetők elfogásával ünnepelte Kuba az emberi jogok világnapját

2015.12.11. 06:43
Őrizetbe vettek a kubai hatóságok több tucat aktivistát csütörtökön, hogy megakadályozzák az emberi jogok világnapja alkalmából tervezett tüntetéseket.

Legalább hat ellenzéki tüntetőt fogtak le egy engedély nélküli demonstráción, amelyet az Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport szervezett Havanna egyik forgalmas közterén. Kormánypárti ellentüntetők szitkokat kiabáltak az ellenzékiekre, miközben a rendőrök lefogták azokat és bevitték a rendőrségre , jelentette az MTI.

Országszerte több tucat aktivistát a rendőrök a lakásuk ajtajában tartóztattak fel. A Kubai Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Bizottsága nevű ellenzéki szervezet arról számolt be, hogy szerdán és csütörtökön összesen mintegy száz aktivistát vettek őrizetbe a szigetország több városában.

Átkutattak hat lakást, amelyek a Kubai Hazafias Unió (UNPACU) irodáiként is szolgálnak, és azokban számítógépeket és dokumentumokat foglaltak le.

Az elmúlt években a kubai ellenzéki szervezetek december 10., az emberi jogok világnapja alkalmával mindannyiszor tüntetésekre hívtak fel, de ezeket a rendőrség igyekszik megakadályozni.