Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szlovákia iraki menekülteket fogadott be

2015.12.11. 09:54

Megérkezett Irakból a kassai repülőtérre csütörtökön késő éjjel az a csaknem százötven asszír keresztény, akit Szlovákia a közel-keleti menekültválság csillapításának keretében önként fogadott be, írta az MTI.

A 25 családból álló menekültcsoport megérkezéséről elsőként a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be pénteken. Szlovák médiaforrások szerint a Kassára érkezett asszír keresztények az iraki Moszul városának környékéről származnak, amelyet már korábban elfoglaltak az Iszlám Állam erői, és ezt követően kiűzték onnét az ott élő keresztényeket.

A különjárattal Kassára szállított menekülteknek a belügyi tárca közlése szerint az eredeti tervek alapján már napokkal korábban meg kellett volna érkezniük, ám az iraki Erbíl városából történt áttelepülésüket a biztonsági helyzet eddig nem tette lehetővé. A 149 irakit az útlevél-ellenőrzést követően a kelet-szlovákiai, homonnai (Humenné) menekülttáborba szállították át. 

A menekültek befogadása azért tekinthető különlegesnek, mert Szlovákia Magyarországgal együtt hangosan tiltakozik a migráció ellen, és bíróságon támadja a menekültkvótákat is.