Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Útlevélnyomtatója lehet az Iszlám Államnak

2015.12.11. 09:00

Az Iszlám Állam (IS) terroristái valósnak látszó útlevelekkel léphettek az Egyesült Államokba, amelyeket az IS a saját gépeivel nyomtathatott – írja az ABC News az általuk megszerzett hírszerzési jelentés alapján.

A 17 oldalas belbiztonsági jelentés szerint az IS-nek azóta lehet a valódira nagyon hasonlító útlevél előállítására alkalmas felszerelése, mióta múlt nyáron elfoglalták Dajr ez-Zaurt, Szíria hatodik legnagyobb városát, ahol a helyi okmányirodában dobozszámra álltak a kitöltésre váró üres útlevelek. De az IS központjának számító Rakkában is található okmányiroda, ahol szintén foglalhattak le útlevél nyomtatására alkalmas gépet.

A forrás szerint Szíriát mára ellepték a hamis iratok, méghozzá olyan mértékben, hogy a helyiek szinte már nem is tekintik illegálisnak a birtoklásukat. Állítása szerint az országon belül 200-400 dollárért lehet hamis útlevélhez jutni, és hasonló áron kérhető bele visszadátumozott pecsét is. A jelentés egy példát is említ, eszerint Törökországban foglaltak le a hatóságok egy olyan útlevelet, amelyet a sorszáma alapján az IS által elfoglalt területen állítottak ki.

Az a jelentés szerint sem világos, hogy a terroristák kezére került üres útlevelek milyen állapotban lehetnek és mennyire üresek valójában. Azt sem tudni, hol lehetnek most a megszerzett útlevélnyomtatók, mert a forrás szerint azok könnyen szállíthatók.

A jelentés az erre vonatkozó információk forrását "mérsékelt megbízhatóságúnak" minősítette, ami a második legmagasabb értékelési szintnek számít.    James Comey FBI-igazgató egy szerdai meghallgatáson nyilvánosan is beszélt arról, hogy az IS képes lehet jó minőségű hamis útlevelek előállítására.