Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ez egy veszélyes karácsonyfa, letartóztatom

2015.12.12. 19:38

Letartóztatták a jogsértések ellen demonstrálókat Moszkvában. A harminc aktivista között ismert emberek is voltak, az Alkotmány Napján az emberi jogok oroszországi  állapota miatt tiltakoztak. Szergej Mitrokint, a liberális Jabloko Párt vezetőjét is elvitték a rendőrök, ő éppen egy „Tiszteletet az alkotmánynak” feliratú táblát tartott, amikor lefogták.

Elmondása szerint őt három rendőr bántalmazta és feltartóztatta. A hatóságiak állítólag arra hivatkoztak, hogy Mitrokin élete nincs biztonságban, hiszen a közelben munkások éppen egy köztéri karácsonyfát állították fel. Ezután azzal vádolták, hogy ellenállást tanúsít, amiért 15 napot kell majd ülnie. Mitrokint utoljára egy hónappal ezelőtt tartóztatták le egy demonstráción.

Mivel most  az újévi ünnepségek előkészületeire hivatkozva  nem kaptak engedélyt, a tüntetők formálisan  „egyéni demonstrációkat   tartottak , ez ugyanis nem engedélyköteles. A 33 őrizetbe vett aktivista között van Len Ponomarjov és Georgij Szatarov, Jelcin korábbi tanácsadói is — írja az Al-Dzsazíra.

Egy friss törvénymódosítás alapján akár öt év börtönt is kaphat az az ember, akit fél éven belül háromszor indítanak eljárást nem engedélyezett tüntetések miatt. Ezen a héten hozták meg ez alapján az első súlyos ítéletet: az Ildar Dadin nevű fiatal aktivistát három évre ültetik le, miután folytatólagosan tartott magányos demonstrációkat a putyini rendszerrel szemben.