Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Financial Times is Merkelt választotta az év emberének

2015.12.14. 09:57 Módosítva: 2015.12.14. 10:02

A Time magazin után a Financial Times is Angela Merkelt választotta az év emberévé. A londoni gazdasági napilap szerint a menekültválság közepette Merkel alig néhány hét leforgása alatt átalakult a világ és a németek szemében egyaránt, írja az MTI.

Merkel nemrég egy palesztin diáklánynak még azt mondta, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni, nem sokkal később viszont menekültek százezreit fogadta a háború dúlta Szíriából. E néhány hétben a Németországot az elmúlt tíz évben vezető, óvatos, lépésről lépésre haladó kancellárból merész meggyőződéseket valló politikus vált. Ezzel nagy kockázatot vállalt, és korántsem biztos, hogy ez beválik.

Ha azonban igen, akkor Angela Merkel biztosította helyét Németország nagyformátumú kancellárjai között. Azzal, hogy nyitva hagyta Európa kapuit több mint egymillió, zömmel muszlim menekült előtt, Merkel ugyanannyira tartós örökséget hagy majd maga után, mint egykori mentora, Helmut Kohl volt kancellár, akinek hivatali idejében egyesült ismét Németország és született meg az euró.

A Financial Times ebből a meggondolásból választotta Angela Merkelt a 2015-ös év személyiségévé. A lap felidézi, hogy menekültpolitikájáért saját pártjából, a CDU-ból is éles bírálatok érik. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter például olyan óvatlan síelőhöz hasonlította, aki lavina elindítását kockáztatja.

Arra a kérdésre, hogy az óvatosságáról ismert 61 éves Merkel miért hozott olyan döntést, amelynek következményei őt is felemészthetik, szövetségesei azt mondják: keresztény elvei vezérelték ebben, valamint hite a migráció pozitív hatásaiban, és az az aggodalom, hogy a válság szétszaggathatja Európát.

Támogatói szemében ez erőteljes erkölcsi vezető szerep olyan időszakban, amikor a globális politika zömét rövid távra szóló számítások uralják. Bírálói ugyanakkor nyers, arrogáns, saját igazságáról szilárd meggyőződött embert látnak benne.

 
Orbán Viktor például "morális imperializmussal" vádolta. A magyar miniszterelnök ezt sértőnek szánta", Merkel számára ugyanakkor ez inkább akaratlan dicséret volt, ő ugyanis valóban törekszik az általa vallott értékek érvényesítésére. 

Ezt gyakorlatilag ki is mondta, amikor megjegyezte, hogy "ha elkezdünk bocsánatot kérni, amiért barátságos arcot mutatunk rendkívüli helyzetekben, akkor ez nem az én országom" - áll a Financial Times írásában.

A lap szerint Merkel válasza a menekültválságra alapvetően felrázta egész Európát, és Németország sem lesz már a régi többé. "Az óvatos" Angela Merkel - akár jobb, akár rosszabb irányban - egy egész kontinenst alakít éppen át merész döntésekkel. Ha kudarcot vall, akkor is kitörölhetetlen nyomot hagy maga után - hangsúlyozza a Financial Times.

A Time magazin részben hasonló okokból választotta korábban az év emberének a német kancellárt. Az ő indoklásuk szerint Merkel többet mert kérni a saját népétől a menekültválság alatt, mint bármelyik más politikus. Végig keményen kiállt a zsarnoki elnyomás ellen, és kitartásával olyan morálisan elkötelezett vezető vált belőle, amiből hiány van a mai világban.