Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemondták a keddi Putyin-Erdogan találkozót

2015.12.14. 20:19

Az orosz hatóságok megerősítették hétfőn, hogy nem tartják meg a keddre tervezett orosz-török csúcstalálkozót - írja az MTI. A két ország között diplomáciai válság van amiatt, hogy egy török vadászgép a szíriai-török határ közelében november 24-én lelőtte az orosz légierő egyik Szu-24 típusú vadászbombázóját.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török államfő találkozójáról még november 16-án, az incidens előtt állapodtak meg.

Vlagyimir Putyin korábban elutasította, hogy a párizsi ENSZ-klímakonferencián találkozzon Erdogan elnökkel, mint ahogyan nem fogadta a telefonhívásait sem.

Oroszország több megtorló intézkedést léptetett életbe Törökországgal szemben, közöttük egyes török gyümölcsök, zöldségek és baromfi behozatali tilalmát, valamint visszaállította a vízumkötelezettséget a török állampolgárok számára.

Vasárnap reggel veszélyesen megközelített egy török halászhajó egy orosz rombolót az Égei-tengeren. Az összeütközés elkerülésére az orosz haditengerészet Szmetlivij nevű rombolója figyelmeztető lövéseket adott le a török hajóra - közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz védelmi minisztériumba bekérették Törökország moszkvai nagykövetségének katonai attaséját, hogy tiltakozásukat fejezzék ki az ügy miatt.