Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Már 61 áldozata van a bukaresti tűzvésznek

2015.12.14. 10:44

Másfél hónappal a bukaresti tűzvész után 61-re emelkedett a halálos áldozatok száma, miután egy németországi klinikán életét vesztette a baleset egy súlyos sérültje – írja az MTI. Ioana Raluca Panculescut egy hónapja súlyos égési sérülésekkel és mérgezéssel szállították Németországba.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án kitört tűz miatt vele együtt már 61 ember vesztette életét. A sérültek közül legtöbben a tragédia utáni második héten haltak meg. Az eset nyomán több lap azzal vádolta a román egészségügyi vezetőket, hogy a baleset számos sérültje valójában kórházi fertőzések miatt halt meg, miközben családtagjaik elől eltitkolták, hogy külföldi klinikákon több esélyük lett volna a túlélésre.

A román egészségügyi minisztérium tíz napja bejelentette, hogy minden orvosilag javallott esetben jóváhagyja a tűzvész romániai kórházakban ápolt sérültjeinek külföldi gyógykezelését, de a sérülteket végiglátogató független orvosi konzílium azóta egyetlen esetben sem látta indokoltnak a külföldi ápolást. A tűzvész 40 külföldi kezelésre küldött sérültje közül tizenegy meghalt. A bukaresti kórházakban jelenleg a klubtragédia 23 sérültjét ápolják, külföldön pedig 29-en vannak kórházban.

A baleset nyomán – a hatóságok hanyagsága és a közéletet átszövő korrupció ellen lázadva – tüntetők tízezrei vonultak utcára országszerte, a népharagra hivatkozva pedig lemondott Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és kormánya. A médiában Colectiv-forradalomként emlegetett társadalmi megmozdulás hatására Romániában a politikusok kihátráltak a hatalom első vonalából, Bukarestben pedig Dacian Ciolos volt uniós biztos vezetésével szakértői kormány alakult.