Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Meleg diákokat ítéltek börtönre Tunéziában

2015.12.14. 13:41

Homoszexualitásuk miatt börtönbüntetésre ítéltek hat diákot hétfőn a tunéziai Kejruánban – írja az MTI. Az elítéltek három év börtönbüntetést kaptak, mellékbüntetésként pedig utána öt évre kitiltották őket a városból. A hároméves börtönbüntetés a legsúlyosabb büntetési tétel, amelyet homoszexualitásért a tunéziai törvények kiszabhatóvá tesznek.

A hat diákot szomszédaik jelentették fel, pár héttel ezelőtt vették őket őrizetbe, és elismerték, hogy "homoszexuális cselekményt" követtek el. Az egyik elítélt számítógépén melegpornót is találtak. Ő ezért külön hat hónap büntetést is kapott szeméremsértésért. A fiatalokat előzetes letartóztatásuk alatt végbélvizsgálatnak is alávetették, ami az ENSZ szerint kegyetlen, embertelen és megalázó eljárásnak tekintendő.

A Tunéziában a homoszexualitás büntethetőségének eltörléséért küzdő Nap Szövetség nevű civil szervezet elítélte az ítéletet. A szervezet arra hivatkozik, hogy az ország új alkotmánya szerint az állam garantálja állampolgárai magánéletének védelmét. A szervezet tagjai az elmúlt hónapokban több fenyegetést is kaptak. A tunéziai belügyminisztérium illetékese a bírálatokra úgy reagált, hogy a hatóságok feladata a hatályos törvények betartatása.

A diákok ügyvédje bejelentette, hogy fellebbez a példátlanul szigorú ítélet ellen. Szeptemberben homoszexualitása miatt egy másik fiatal férfit egy év börtönre ítéltek Szúszában. Ő is fellebbezett, és jelenleg szabadlábon várja a másodfokú ítéletet.