34 ország megalakította a terrorellenes iszlám katonai szövetséget

2015.12.15. 06:48
Szaúd-Arábia vezetésével 34 ország megalakított egy terrorellenes iszlám katonai szövetséget - jelentették be kedden az érintett országok egy közös közleményben, amelyet az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség ismertetett. A katonai szövetség hadműveleti központja a szaúdi fővárosban lesz.

Sok arab ország - köztük Egyiptom, Katar, az Egyesült Arab Emírségek -, valamint más iszlám országok - például Törökország, Malajzia, Pakisztán - szerepel a  terrorellenes iszlám katonai szövetség alapítóinak listáján, írta az MTI.

Ezeknek az országoknak

kötelességük megvédeni az iszlám nemzetet az összes terrorista csoport és szervezet minden gonoszságától,

hívják ezeket a szervezeteket bármilyen néven, és tartozzanak bármelyik vallási irányzathoz, ha halált és romlást hoznak a Földre, és céljuk az ártatlanok terrorizálása" - olvasható a közleményben.

A síita muzulmánok lakta Irán, amely Szaúd-Arábia fő riválisa az arab világban való befolyásszerzésben, nem vesz részt a koalícióban.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, védelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a szövetség a szíriai, az iraki, a líbiai, az egyiptomi és az afganisztáni terrorizmus elleni erőfeszítéseket fogja összehangolni, de nem fejtette ki, hogy ez milyen konkrét lépéseket jelentene. "Összehangoljuk majd a nagyhatalmakkal és a nemzetközi szervezetekkel a szíriai és az iraki hadműveleteket" - mondta. Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Államra koncentrálnak-e, azt válaszolta: "Minden terrorszervezetre, amely a szemünk elé kerül."

Az Egyesült Államok az utóbbi időben egyre határozottabban hangoztatta azt a nézetét, hogy a perzsa-öbölbeli arab országoknak jobban kellene támogatniuk az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai hadjáratot Irakban és Szíriában.