Ágnes
2 °C
11 °C

Húsz dzsihadista vezetővel végeztek az oroszok

2015.12.15. 12:28

Az FSZB igazgatójának beszámolója szerint az Iszlám Államnak hűségesküt tett észak-kaukázusi terrorcsoportok 26 vezetőjéből 20-szal végeztek az orosz rendvédelmi szervek. Az orosz belbiztonsági és kémelhárítási szerv vezetője szerint a térségbeli terrorelhárítási és katonai műveletek során összességében 156 fegyveressel, köztük 36 bandavezérrel végeztek. Likvidálták a legveszélyesebbnek tartott Imarat-Kavkaz (Kaukázusi Emirátus) terrorista csoport vezetőit is.

Az orosz hatóságok az év eleje óta közel 30 terrorcselekményt hiúsítottak meg, amelyekkel összefüggésben 770 embert vettek őrizetbe. Jelentős mennyiségű fegyvert és más harci eszközt vontak ki az illegális forgalomból.

Mindez két és félszeresével csökkentette a terrorcselekmények számát az országban, illetve az észak-kaukázusi térségben

- mondta Alekszandr Bortnyikov, aki szerint iszlamista fegyveresek próbálnak eljutni Oroszországba a konfliktusövezetekből, hogy merényleteket kövessenek el, de a külföldön lévő orosz állampolgárokat is támadások veszélye fenyegeti.

Oroszországban mintegy 2900 állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy nemzetközi terrorista csoportok tevékenységében vesznek vagy vettek részt Szíriában és Irakban, közülük 198-an haltak meg a harcokban, további 214 ember pedig visszatért Oroszországba, ahol a rendvédelmi szervek szoros ellenőrzése alatt állnak. Több mint 100 orosz állampolgárt akadályoztak meg abban az idén, hogy külföldre utazva csatlakozzon ezekhez a csoportokhoz.

Az Iszlám Állam pénzügyi támogatásának gyanúja miatt több mint 1600 jogi és természetes személy került a hatóságok látókörébe. A szélsőségesek pénzügyi csatornáinak elvágása érdekében az orosz hatóságok közel ötezer vizsgálatot végeztek és 270 büntetőügyet indítottak el - mondta az FSZB igazgatója.