Oroszországra nem érvényesek a nemzetközi bíróságok ítéletei

000 Par8341315
2015.12.15. 11:16

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta kedden azt a törvényt, amelynek értelmében az orosz alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyhatja a nemzetközi bíróságok döntéseit, közölte az MTI. A törvény lehetővé teszi az orosz alkotmánybíróságnak, hogy végrehajthatatlannak minősítse a nemzetközi törvényszékek döntéseit, közülük is elsősorban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának az ítéleteit, amennyiben azok ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

A javaslatban – amit maga az alkotmánybíróság nyújtott be – megjegyezték, hogy az 1996-ban Oroszország által is aláírt Emberi Jogok Európai Egyezménye – amelynek a végrehajtására hozták létre a strasbourgi bíróságot – és az orosz alkotmány között a legtöbb esetben nincs ellentét, de ha ez mégis előfordul, akkor az orosz alkotmány élvez elsőbbséget.

Az AFP francia hírügynökség korábban azt írta, a törvénnyel a Jukosz kőolajipari vállalat egykori részvényesei kárpótlásának elutasítását készítik elő Moszkvában. Amennyiben Oroszország nem lesz kötelezhető a jövőben a strasbourgi bíróság döntéseinek alkalmazására, akkor azt az ítéletet sem kell figyelembe vennie, amely 1,9 milliárd eurós kártérítés kifizetésére kötelezi a 2004-ben pénzügyi csalás vádjával szétdarabolt Jukosz vállalat volt részvényeseinek, közöttük az orosz szövetségi nyomozó bizottság által gyilkosság szervezésével múlt héten megvádolt ellenzéki Mihail Hodorkovszkij főrészvényesnek.  • Hírek
  • Hírek