Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Egy szibériai városban egy macska nyerné a polgármester-választást

2015.12.15. 22:56

A szibériai Barnaulban ha választható lenne, egy Barszik nevű macska könnyen polgármesterré válhatna. Egy online közvélemény-kutatáson minden jelöltnél népszerűbb lett. 

A 650 ezres városban kitört korrupciós botrányok is nagy szerepet játszottak abban, hogy a Barszik, a másfél éves skót lógófülű kandúrra a szavazásra jogosultak 91 százaléka adná le voksát az Altaj online helyi hírportál szerint.

A Vkontakte orosz közösségi portálon december elején megjelentetett közvélemény-kutatásban mintegy 5400-an vettek részt, áll az MTI hírében.

„Az emberek már nem tudják, kiben higgyenek, arra jutottak, hogy nem bízhatnak a hatóságokban" – mondta az AFP francia hírügynökségnek Jevgenyij Kuznyecov nyugdíjas.

A hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Igor Szavincev polgármester augusztusban mondott le. 2010 óta vezette a várost. Állítólag rokonainak adott el áron alul városi telkeket, ami miatt több mint 11 millió rubeles bevételtől ( 44,77 millió forint) esett el a város.

A volt polgármester fiát, Makszimot csalás miatt tartóztatták le, miután februárban Thaiföld kiadta Oroszországnak.

A polgármester-választást december 22-én tartják, a városi tanács (önkormányzat) következő ülésén. A hat hivatalos jelölt közül Szergej Dugin, a területi közigazgatás feje a másik esélyes.

Az emberek úgy látják, hogy akik vezető állásokban vannak, nem képesek megfelelni a feladataiknak. Az emberek kételkednek épességeikben, és megvan rá az okuk - mondta nevének elhallgatását kérve a közvélemény-kutatás egyik szervezője.

Pénzgyűjtést is szerveztek, hogy Barsziknak saját plakátjai legyenek Barnaul központjában.

Az Altaj Online reményei szerint Barszik egy újságíró tolmácsolásával még kérdést is feltehet Vlagyimir Putyin elnök éves sajtóértekezletén, csütörtökön.

„Biztos vagyok benne, hogy ez felhívja a figyelmet a helyi problémákra, és segít befektetőket hozni a városba - írta kedden - "Barszikot idézve" - az Altaj Online.

Na jó, Budapestnek nincs még macskajelöltje, csak Kétfarkú Kutya Pártja, de ha a neten minden felelősség nélkül lehet protestszavazatokat nyomkodni, akkor jó eséllyel minden egy az átlagnál kicsit kedvesebben kinéző állat lenyomná a politikusokat.  Nézzük, mi lenne, ha összeeresztenénk poltikusokkal a budapesti főpolgármester-választáson az Állatkert vombatját, Violát.

Kit látna szívesen budapesti főpolgármesterként?

 • 1011
  Viola, a vombat
 • 108
  Bokros Lajos
 • 107
  Tarlós István
 • 34
  Staudt Gábor
 • 15
  Csárdi Antal