Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Egyenjogúsították az elvált nőket Japánban

2015.12.16. 13:50

Több mint száz éves volt az a furcsa korlátozó szabályozás, amelyet szerdán alkotmányellenesnek minősítettek Japánban – írta a Japan Times.

Eddig ugyanis a japán nők válásuk után fél évig nem mehettek férjhez, míg a férfiak számára semmilyen korlátozás nem volt előírva.

A Japánt modernizáló, 1868-1912 közötti Meidzsi-érában létrehozott polgári törvénykönyvben a szabályozás arra alapozva született meg, hogy így nem alakulhat ki vitás helyzet a válás után nem sokkal világra jött gyermekek apaságát illetően.

A biológiai apa személyét azonban ma már megbízhatóbb módszerekkel is meg lehet állapítani, így ez az érv mára biztosan okafogyottá vált.

Közös név a család egységének záloga

A válás utáni szabályozás megszűnt, ám a legfelsőbb bíróság szerint nincs ok arra, hogy változtassanak egy másik törvényen, amely előírja, hogy a házastársaknak kötelező azonos vezetéknevet viselniük. 

Kiállt a közös név megőrzése mellett a kormányzó Liberális Demokrata Párt is, noha a kormányfő egyébként a "womenomics", azaz a nők gazdasági és társadalmi életébe való bevonás híve. A kormánypárt szerint ugyanakkor, ha a házastársak eltérő vezetéknevet viselnének, azzal megsértenék a család egységének lényegét. 

Igaz, ez mindkét nemre vonatkozik és a törvény szerint a férj is felveheti felesége nevét. A gyakorlatban azonban 96 százalékban a feleség veszíti el eredeti vezetéknevét.

Megosztott a kérdésben a 120 milliós szigetország is: az NHK japán televízió múlt havi felmérése szerint a japánok 46 százaléka támogatná a születési név megőrzését, 50 százalék viszont fenntartaná a jelenlegi rendszert.

A szabályozás körüli vita nem most indult el, hanem 25 évvel ezelőtt, amikor Japán aláírta a nők diszkriminációjának minden formája ellen fellépő, 1985-ös nemzetközi konvenciót.

A nő tartozzon a férje nevéhez

 • 190
  Mindenki maradjon ami volt, ha akar
 • 42
  Az a szép, ha az asszony utóneve Gézáné
 • 30
  A külön családnév rombolja a család egységének eszméjét
 • 24
  A legjobb, ha a férj és feleség mindkettejük családnevét viseli

Magyarországon a szabályozás több lehetőséget is megad, így a nő megőrizheti saját nevét is, felveheti férje teljes nevét egy -né utótaggal, átveheti férje családnevét, vagy férje teljes nevét -né utótaggal saját születési neve elé illesztheti. A férfi felveheti felesége családnevét vagy egyesítheti azt sajátjával.