Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A németek tovább maradnak Afganisztánban

2015.12.17. 15:34

Németországban a törvényhozás alsóháza (Bundestag) meghosszabbította a hadsereg afganisztáni küldetését és megemelte az ázsiai országban szolgáló katonák létszámát. A 79,7 százalékos többséggel megadott törvényhozási felhatalmazás értelmében a német katonák egyelőre 2016 végéig vehetnek részt a NATO kiképző-tanácsadó missziójában, és az idei 850 után jövőre egy 980 fős német kontingens teljesíthet szolgálatot az Eltökélt támogatás nevű küldetésben, amelyben csaknem 40 ország vesz részt, köztük Magyarország is.

Az eredeti tervek szerint 2016-ban folytatódott volna a kivonulás, de a tálibok támadásainak megsokasodása miatt a NATO december elején a folyamat leállításáról döntött. A német hadsereg afganisztáni missziójáról itt írtunk bővebben>>>

A küldetés befejezésére kidolgozott terv túlságosan ambiciózusnak bizonyult, és a csapatok kivonása túl gyors volt, ami felbátorította a tálibokat, indokolta a kormány előterjesztését a Bundestagban Ursula von der Leyen védelmi miniszter. Ezentúl nem egy előre meghatározott menetrendhez, hanem a biztonsági helyzet alakulásához kell igazítani a missziót, tette hozzá. Az afgán kormány támogatásának fenntartásához viszont elvárások is kapcsolódnak, a NATO megköveteli a kabuli vezetéstől, hogy politikai és gazdasági reformokkal javítsa a több mint 30 milliós ország lakosságának helyzetét és kilátásait, emelte ki a miniszter.

Németország az afgán biztonsági erők kiképzése mellett további feladatokat is vállal, mert az utóbbi hónapokban jelentősen emelkedett az afgán menedékkérők száma. Az együttműködést kiterjesztik az embercsempészet és az útlevél-hamisítás elleni küzdelemre, és a két ország hatóságai közösen igyekeznek visszaszorítani az Afganisztánból az Európai Unióba irányuló illegális bevándorlást, írja az MTI.

Továbbá a német kormány tervei szerint biztonságos övezeteket alakítanak ki az országban, hogy az afgánok ne kényszerüljenek hazájuk elhagyására a tálibok miatt, és legyen hova visszaküldeni Németországból az elutasított afgán menedékkérőket.

A német külügyminiszter egy felvilágosító, ismeretterjesztő kampánnyal is igyekszik otthon tartani az afgánokat, az üzeneteket terjesztik az afganisztáni nyomtatott sajtóban és az elektronikus médiában, és több nagyvárosban óriásplakátokon is.

Németországban jelenleg a szíriaiak után az afgánok alkotják a menedékkérők második legnagyobb csoportját. Októberben és novemberben összesen 75 897 afgán menedékkérőt regisztráltak.