Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szexizmusról, nem a véleményszabadságról szól az Ákos-botrány a nemzetközi sajtóban

2015.12.17. 20:39 Módosítva: 2015-12-17 20:40:27


Nem a kormány által elővezetett szempontok szerint tálalják az Ákos–Telekom-botrányt a nemzetközi lapok. Miközben Lázár János és Kovács Zoltán magyarázata szerint a Telekom szerződésbontása a véleményszabadságról szól, addig a német és angol lapok úgy látják, a nemi egyenjogúság témájában csapott össze a két fél.

A Reuters, az AFP-t idéző Global Post és a Daily Mail is Ákos interjújának azon részleteivel kezdi cikkét, amelyek kétségbe vonják a női egyenjogúságot. 

Megemlítik, hogy a nőknek szerinte kevesebbet kell keresniük a férfiaknál, továbbá levezetését, amely szerint azért szélesebb a nők csípője, mert a dolguk a gyerekszülés. 

A német Handelsblatt már címében azt írja:

Egy nőellenes énekes váltott ki felzúdulást Magyarországon.

A szintén német, konzervatív Focus magazin szerint a Telekom kirúgta a macsó énekest, amire a magyar kormány dühösen reagált. Az osztrák Der Standard pedig az egész ügyet szexizmus-vitaként emlegeti.

A tudósítások szerint a Telekom a nőellenes kijelentésekre válaszul bontott szerződést Ákossal, akit a Bloomberg, a Reuters, az AP és a Daily Mail is a kormány nyílt támogatójaként emleget.

Riasztó a befektetők számára

Bloomberg által megkérdezett szakértő, a Capital Economics elemzője, William Jackson azon a véleményen volt, hogy a kormány lépése intés a befektetők számára:

„Mindez kétségeket támaszt, hogy a kormány milyen mértékben avatkozik bele a magáncégek működésébe. A történtek csökkenthetik a Magyarországra irányuló befektetési hajlandóságot.”

Nőellenesség a Fideszben

A lapok Ákos kapcsán felidézik Kövér László egyenjogúság-ellenes kijelentéseit is, azaz hogy a nőknek unokákat kellene szülniük, ahelyett, hogy dolgoznak. A Daily Mail egyenesen ellentmondásosnak nevezi a kormánypárt nőkkel kapcsolatos hozzáállását.

A német Handesblatt szerint a Fidesz képviselői rendszeresen tesznek nőellenes kijelentéseket mindenféle következmény nélkül.

A lapok kitérnek arra is, hogy a nők a magyar politikában és a Fideszben is alulreprezentáltak. A Global Post megemlíti, hogy a magyar parlamentben csak 10 százalék a nők aránya, a Bloomberg pedig arra mutat rá, hogy Orbán tizenkét fős kabinetjének egyetlen nőtagja sincs.