Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Szexizmusról, nem a véleményszabadságról szól az Ákos-botrány a nemzetközi sajtóban

2015.12.17. 20:39 Módosítva: 2015.12.17. 20:40


Nem a kormány által elővezetett szempontok szerint tálalják az Ákos–Telekom-botrányt a nemzetközi lapok. Miközben Lázár János és Kovács Zoltán magyarázata szerint a Telekom szerződésbontása a véleményszabadságról szól, addig a német és angol lapok úgy látják, a nemi egyenjogúság témájában csapott össze a két fél.

A Reuters, az AFP-t idéző Global Post és a Daily Mail is Ákos interjújának azon részleteivel kezdi cikkét, amelyek kétségbe vonják a női egyenjogúságot. 

Megemlítik, hogy a nőknek szerinte kevesebbet kell keresniük a férfiaknál, továbbá levezetését, amely szerint azért szélesebb a nők csípője, mert a dolguk a gyerekszülés. 

A német Handelsblatt már címében azt írja:

Egy nőellenes énekes váltott ki felzúdulást Magyarországon.

A szintén német, konzervatív Focus magazin szerint a Telekom kirúgta a macsó énekest, amire a magyar kormány dühösen reagált. Az osztrák Der Standard pedig az egész ügyet szexizmus-vitaként emlegeti.

A tudósítások szerint a Telekom a nőellenes kijelentésekre válaszul bontott szerződést Ákossal, akit a Bloomberg, a Reuters, az AP és a Daily Mail is a kormány nyílt támogatójaként emleget.

Riasztó a befektetők számára

Bloomberg által megkérdezett szakértő, a Capital Economics elemzője, William Jackson azon a véleményen volt, hogy a kormány lépése intés a befektetők számára:

„Mindez kétségeket támaszt, hogy a kormány milyen mértékben avatkozik bele a magáncégek működésébe. A történtek csökkenthetik a Magyarországra irányuló befektetési hajlandóságot.”

Nőellenesség a Fideszben

A lapok Ákos kapcsán felidézik Kövér László egyenjogúság-ellenes kijelentéseit is, azaz hogy a nőknek unokákat kellene szülniük, ahelyett, hogy dolgoznak. A Daily Mail egyenesen ellentmondásosnak nevezi a kormánypárt nőkkel kapcsolatos hozzáállását.

A német Handesblatt szerint a Fidesz képviselői rendszeresen tesznek nőellenes kijelentéseket mindenféle következmény nélkül.

A lapok kitérnek arra is, hogy a nők a magyar politikában és a Fideszben is alulreprezentáltak. A Global Post megemlíti, hogy a magyar parlamentben csak 10 százalék a nők aránya, a Bloomberg pedig arra mutat rá, hogy Orbán tizenkét fős kabinetjének egyetlen nőtagja sincs.