Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Figyelmeztető lövésekkel állították meg a menekülttábor ellen tüntető hollandokat

2015.12.17. 17:43 Módosítva: 2015.12.17. 22:10

Kövekkel, üvegekkel és petárdákkal támadták meg tüntetők szerdán az Utrechtől 30 kilométerre délre fekvő hollandiai Geldermalsen polgármesteri hivatalát. A tízezres kisváros önkormányzatának épületében a képviselő-testület éppen arról tanácskozott, hogy a településen 1500 menekültet akarnak elhelyezni.

Az önkormányzat épületénél legalább kétezer tüntető gyűlt össze. Többen áttörték a rendőrkordont. Az épületet védő rendőrök figyelmeztető lövésekkel próbálták meg megakadályozni, hogy a tüntetők benyomuljanak az épületbe.

Két rendőr és több tüntető megsérült. Tizennégy embert vettek őrizetbe.  Ez volt az ország történetének legsúlyosabb bevándorlóellenes megmozdulása. 

A menekülttábor létesítése megosztja a kisváros lakosságát. A polgármester szerint könnyebb egy helyen megoldani a menekültek élelmezését, elhelyezését, orvosi ellátását és képzését, és a létesítmény plusz bevételt hoz a városnak. A képviselő-testület jobboldali-radikális képviselője szerint azonban egy tízezres városban 1500 menekült felborítja a lakosság társadalmi összetételét. 

Hollandia idén 52 ezer menekültet fogadott be.