Bernadett
0 °C
4 °C

Putyin: A FIFA felfüggesztett elnöke Nobel-díjat érdemelne

2015.12.17. 11:48
Szíriában csak politikai megoldással lehet megoldani a konfliktust, Ukrajna keleti részén pedig gyors rendezést akar, a FIFA korrupcióval gyanúsított elnöke Nobel-díjat érdemelne - egyebek mellett erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök azon a nagyszabású sajtókonferencián, amit minden évben megrendez. Még a lányairól is kérdezték.

A Kreml közelében lévő Kereskedelmi Központban tartott nagyszabású évenkénti sajtókonferencia hagyományát Putyin teremtette meg. 2001-ben tartotta az első sajtótájékoztatóját. 2008 és 2011 között volt olyan figyelmes, hogy ilyet nem tartott, bár akkor sem volt kérdés, hogy a hatalom nála és nem az államfői címet viselő Dmitrij Medvegyev kezében van. A sajtókonferenciát élőben is lehet nézni, az Indexen témák szerint lebontva közvetítjük az eseményt.

Ezeket mondta Putyin az orosz gazdaságról:

 • Az orosz gazdaság a stabilizáció jeleit mutatja, annak ellenére, hogy az olajárak alacsonyak, az ipar szerinte kezd magára találni. 
 • A kormányában szerinte nincs szükség átalakításokra, a "drasztikus személycserék nem lennének jók". 

A szírekről és a törökökről:

 • Ankara a saját érdekei ellen cselekedett, amikor lelőtt egy orosz vadászgépet.  Putyinnak nem tetszik, hogy Ankara meg sem próbálta magyarázni az akciót Moszkvának, hanem egyből a NATO-hoz fordult segítségért. 
 • Azt is mondta az orosz elnök, hogy a Szíriába bevetett orosz repülőgépeken azért vannak rakéták, hogy véget vessenek annak, hogy a törökök folyamatosan megsértik a szíriai légteret. 
 • Putyin nem biztos abban, hogy Oroszországnak szükséges állandó katonai bázist létrehoznia Szíriában. A műveletekre amúgy van elég pénz, a gyakorlatozásokra szánt keretből is csoportosították át a forrásokat. "Ez a legjobb gyakorlat" - mondta Putyin. 
 • A szír polgároknak maguknak kell dönteniük arról, ki vezesse az országukat.  Putyin szerint abban egyetértés van Moszkva és Washington között, hogy kell egy új alkotmánytervezet, és elő kell készíteni a választásokat. Szerinte a szír konfliktust csak politikai úton lehet megoldani. Azt is mondta, hogy meg kell alkotni azokat a kontrollmechanizmusokat, amelyekkel a választásokat felügyelni lehet. Szerinte addig lesznek katonai műveletek, ameddig a politikai folyamatok elkezdődnek. 

Az ukrán helyzetről:

 • Oroszország megvitatja egy esetleges ukrajnai fogolycsere lehetőségét. De ennek a cserének egyenlőnek kell lennie, azaz annyi ukrán foglyot adnának, amennyi oroszt az ukránok. 
 • Putyin azt állítja: nincsenek reguláris katonai csapataik Ukrajna keleti részén. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy vannak ott olyan emberek, akik "katonai feladatokat hajtanak végre".
 • Putyin azt szeretné, ha a kelet-ukrajnai helyzet gyorsan rendeződne. A kompromisszum érdekében Oroszország hajlandó arra, hogy használja a kelet-ukrajnai lázadók feletti befolyását.
 • Moszkva nem tervez szankciókat Ukrajna ellen. 

Az orosz-amerikai kapcsolatról:

 • Putyin azt mondta, hajlandó dolgozni azon, hogy javítsa az orosz-amerikai kapcsolatokat és együttműködjön azzal, akit majd megválasztanak elnöknek.
 • Szerinte Washington is készen áll arra, hogy azokat a kérdéseket rendezze Moszkvával, amelyeket csak közös erőfeszítések útján lehet rendezni. Ezt szűrte le John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén is, amire a héten került sor.

A focivébéről:

 • Oroszország becsületesen nyerte meg a 2018-as foci világbajnokság jogát - mondta az elnök.
 • Putyin dicsérte Sepp Blattert, a FIFA felfüggesztett elnöke szerinte Nobel-díjat érdemelne, mert annyit tett a világ labdarúgásáért.  

A lányairól:

 • Büszke a három lányára, mert dolgoznak, nyelveket beszélnek, de nem árul el róluk semmit. (Ez azért fontos téma, mert a Reuters oknyomozó cikke szerint Putyin lánya, Katerina a Tikhonova vezetéknevezet használja, és magát Kirill Shamalov oligarcha feleségeként mutatja be. Kirill Nikolaj Shamalovnak a fia, utóbbi az orosz bankrendszer egyik legbefolyásosabb alakja, Putyin ősrégi cimborája. A Reuters szerint a házaspárnak egyebek mellett mintegy kétmilliárd dollár értékben vannak részvényei.)
 • Putyin szerint a lányai "nem sztárgyerekek", ezért nincsenek reflektorfényben. És amúgy is: sem a politikában, sem a gazdaságban nem mozognak - állítja. Azt azonban nem kommentálta, de nem is tagadta, hogy egyik lánya Tikhonova. Azt állítja, hogy mindegyik lánya Oroszországban tanult és sosem éltek külföldön. (Ezzel ellentétes sajtóinformációk vannak, egyes hírek szerint Puytin egyik lánya egy holland luxuslakásban él.)

Az Egyiptom felett felrobbant orosz gépről:

 • Az egyiptomiakkal azon dolgoznak együtt, hogy újra lehessen járatokat indítani Egyiptom és Oroszország között.
 • Nem politikai okok miatt függesztette fel a két ország közötti légi közlekedést, hanem amiatt, mert nem tudják az ügynökségek garantálni az utasok biztonságát. Putyinnak semmi baja nincs az egyiptomi vezetéssel, sőt, dicsérte is az elnököt, amiért annyit tesz a terror ellen. 

Cikkünk folyamatosan frissül!