Merkelék döbbenten szemlélik az új lengyel kormányt

2015.12.18. 20:34

Az új lengyel kormányról és a lengyel-német kapcsolatról ír a Der Spiegel a legfrissebb számában. A lap szerint a német kormány döbbenettel szemléli az új lengyel kormány tevékenységét.

A német hírmagazin szombati, ám digitális formátumban már péntek este kiadott számában közölt beszámoló szerint az igazságszolgáltatás és a sajtó befolyásolására irányuló kísérletek a Jog és Igazságosság (PiS) párt októberi választási győzelme után felállt lengyel kormány részéről Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájára "emlékeztetik" a berlini vezetést. Itt írtunk arról, hogy Lengyelország új kormánya mennyire másolja Orbán Viktor kormányzását.

A legrosszabb félelmeinket igazolja mindaz, ami jelenleg Varsóban történik

- mondta a Der Spiegelnek egy meg nem nevezett kormánytag. A hetilap szerint a kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban különösen azon háborodtak fel, hogy Witold Waszczykowski külügyminiszter egy német lapinterjúban azt mondta, hogy szerinte a német kormány jobban törődik Oroszország érdekeivel, mint Lengyelország érdekeivel. 

"Azt hittük, hogy ezen a szakaszon már túlvagyunk" - mondta egy vezető kormányzati tisztségviselő a Berliner Zeitung című lapban hétfőn megjelent interjúval kapcsolatban.

A német kormányban azt is meglepődve tapasztalják, hogy Beata Szydlo miniszterelnök Angela Merkel kancellár meghívása ellenére  még mindig nem tett javaslatot berlini bemutatkozó látogatásának időpontjára. Ez "rendkívül szokatlan eljárás" - mondta a Der Spiegel egyik név nélkül nyilatkozó kormányzati forrása.

A törvényhozás alsóháza, a Bundestag részéről névvel együtt is nyilatkoztak a hírmagazinnak; az európai ügyek bizottságának elnöke, Gunther Krichbaum cselekvésre szólította a kormányt és az Európai Bizottságot. "Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy uniós tagországban lebontják a jogállamot" - mondta az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU politikusa.  • Hírek
  • Hírek