László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezrek tüntetnek a jobboldali kormány ellen Lengyelországban

2015.12.19. 19:41 Módosítva: 2015.12.19. 19:46

Varsóban 20 ezren, Krakkóban nem hivatalos információk szerint 5-6 ezren tüntettek az egy hónapja hivatalba lépett új jobboldali kormány ellen a Demokrácia Védelmének Bizottsága civil szervezet felhívására - írja az MTI. Varsóban a lengyel parlament előtt tartott tüntetést egy névtelen telefonáló hamis bombariadója miatt 2 órára félbe kellett szakítani. Kisebb kormányellenes tüntetések voltak Berlinben, Londonban és Brüsszelben is.

A varsói tüntetők

Nemet a diktatúrára! El a kezekkel az alkotmánybíróságtól!

feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, és a demonstráció végén elénekelték a nemzeti himnuszt. A tüntetéseken ismert művészek és politikusok is felszólaltak., többek között Agnieszka Holland Nyugaton élő lengyel filmrendező.

Mintha Varsóban is a Fidesz kormányozna

A Jog és Igazságosság párt 8 évi ellenzéki lét után abszolút többséget szerzett az októberi parlamenti választásokon, miután a májusi elnökválasztáson is a párt jelöltje, Andrzej Duda győzött a hivatalban lévő Bronislaw Komorowski ellen. A PiS-nek a parlament mindkét házában többsége van, így csak az alkotmánybíróság lehet a kormány hatékony ellensúlya.

Az alkotmánybíróságért folyó harc már a választások előtt megkezdődött, amikor az előző parlament a ciklus végén törvénymódosítással öt új bírót választott a 15 tagú testületbe. A parlamenti választások nyomán hivatalba lépett új kormány azonban ezt alkotmányellenesnek minősítette, Andrzej Duda elnök pedig az új szejm által megválasztott 5 másik alkotmánybírót nevezte ki.

Közben az alkotmánybíróság az előző kormány által megválasztott alkotmánybírák közül háromnak a választását alkotmányosnak találta. Jelenleg a testület működése gyakorlatilag megbénult. A kormány új törvényjavaslatot terjesztett be az alkotmánybíróság működéséről, amelyet a parlament hétfőn akar elfogadni. Ennek kulcseleme, hogy az alkotmánybíróság csak kétharmados többséggel hozhatna érvényes határozatokat, ami megfigyelők szerint szinte lehetetlen vitás ügyekben.

A 15 tagú lengyel alkotmánybíróság tagjait 9 évre választja meg a szejm, és az államfő iktatja be őket hivatalukba. Az alkotmánybíróság 15 tagja közül tízet az előző, a Polgári Platform vezette kormány, ötöt pedig a jelenlegi PiS-kormány alatt választottak meg.