Auguszta
-4 °C
2 °C

Párizsi merényletek: egy testvérpárt vettek őrizetbe Brüsszelben

2015.12.21. 06:36 Módosítva: 2016-08-26 17:13:21

A belgiumi hatóságok vasárnap őrizetbe vettek és kihallgattak egy testvérpárt a november 13-i párizsi merényletekkel összefüggésben, írja az MTI. A rendőrségi akciót Brüsszel központjában, a Dansaert negyedben hajtották végre. Egy lakóház hatodik emeletén végeztek házkutatást, a lakóknak addig el kellett hagyniuk az épületet, közölte a belga hírügynökség és az RTBF állami televízió a belga szövetségi ügyészségtől kapott információkra hivatkozva.

Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője az AFP-nek elmondta: a két testvért azért vették őrizetbe, hogy kihallgassák őket. A rendőrségi akció a november 13-i párizsi merényletsorozattal kapcsolatos nyomozás keretébe illeszkedik, de nem azért mozgósították a rendőrséget, mert a vérengzések egyetlen túlélőjéről, a körözött Salah Abdeslamról kaptak információt.

Az ország első számú körözött személyének számító Salah Abdeslamot még mindig nem sikerült kézre keríteni. A magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű férfi ellen a terrortámadások után Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van, és azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.

A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozat utáni hétvégén őrizetbe vették a brüsszeli Molenbeekben, de neki semmi köze nem volt a vérengzéshez.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter egyébként a múlt hét közepén elmondta: a párizsi terrorcselekmények után két nappal felderítették a vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslam tartózkodási helyét Brüsszel Molenbeek nevű negyedében, de az éjszakai rajtaütéseket tiltó jogszabály miatt nem kutathatták át a lakást, és a gyanúsított ezáltal időt nyerhetett a szökésre.

Eric Van Der Sypt is beszélt erről, azt mondta: "Okunk volt azt hinni, hogy Salah Abdeslam abban a lakásban tartózkodik, ezért november 16-án reggel 5 órakor házkutatást tartottunk, de nem volt ott". A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett november 13-i merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.