Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kolumbiában legalizálták a marihuánát

2015.12.22. 22:21

A marihuána orvosi célú termesztését és felhasználását legalizáló és szabályozó rendeletet adott ki kedden Juan Manuel Santos kolumbiai elnök. Santos szerint rendelete nem ellentétes a kábítószer-ellenes nemzetközi kötelezettségeinkkel és a drogcsempészettel szembeni harccal.

Mostantól a megfelelő hatósági engedély beszerzése esetén - legálisan lehet majd vadkender-magot, kannabisz növényeket és marihuánát birtokolni, ha azt orvosi és tudományos célra használják fel.

Kolumbiában egy 1986-os törvény elvben már eddig is lehetővé tette az orvosi célú marihuánatermesztést, de a gyakorlatban a tevékenység a jog szürke zónájába tartozott, mivel mindeddig nem rögzítették az erre vonatkozó pontos szabályokat. Santos kedden úgy fogalmazott, hogy rendelete alapvetően a helyzet tisztázásáról és a szabályozás bevezetéséről szól.

Az országban 2012-ben már dekriminalizálták a marihuána birtoklását és a személyes használatra való termesztését is. Árusítása és nyilvános helyen való fogyasztása ugyanakkor továbbra is bűncselekménynek számít.

Az utóbbi időben több latin-amerikai országban változtattak a könnyűdrogokkal kapcsolatos törvényeken, így például Uruguayban 2013-ban legalizálták a marihuána használatát, és Chilében és Mexikóban is enyhítették a marihuánára vonatkozó szabályozást.