Felfüggesztettet kapott a német politikus, aki a buchenwaldi tábor feliratát tetoválta magára

2015.12.22. 17:35

Hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Német Nemzeti Demokrata Párt (németül: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) egyik politikusa, amiért egy uszodában közszemlére tette náci tetoválását.

Az auschwitzi tábor képe alá a 27 éves vádlott azt találta írni, hogy Jedem das Seine, szabad fordításban: mindenkinek azt, amit megérdemel. A német mondás egy latin szólás (suum cuique) fordítása, Luther Márton műveiben ugyanúgy feltűnik, mint egy Bach-kantáta címében, mégis legismertebb előfordulási helye a buchenwaldi koncentrációs tábor kapuja.

A férfi tagja a barnimi járási tanácsnak Brandenburgban. Az ítéletet egy oranienburgi bíróság hozta. Az ügyészség 10 hónapos letöltendő büntetést kértek egyébként a vádlottra, akinek priusza is van testi sértés miatt.

A tetoválás önmagában nem ütközik törvénybe, de a nyilvános helyen való közszemlére tétele igen. Épp ezért a német neonácik általában eltakarják a tiltott szimbólumokat ábrázoló tetoválásaikat nyilvános helyen, írja a Die Zeit.

A Der Tagesspiegel számolt be róla novemberben, hogy egy újságíró lefotózta a náci tetoválást, és azonnal egy úszómesterhez fordult, aki azonban azt mondta, nem tud mit tenni az ügyben. Az újságíró egy második úszómestert keresett. A férfit kidobták az uszodából, de az egyébként állami tulajdonú intézmény nem jelentette az esetet.

Az ügyészség csak az után kezdett nyomozni, hogy helyi újságoktól megkeresték őket a képpel kapcsolatban.   • Hírek
  • Személyi kölcsön