Barbara, Borbála
1 °C
8 °C

Több száz nigériai síitát mészárolt le a hadsereg

2015.12.23. 20:09

Fegyvertelen síita fiatalokra nyitottak tüzet katonák a Nigéria északi részén fekvő Zariában, majd a város három síita lakta területén razziákat hajtottak végre, írja az MTI. Az akciók során mintegy ezer embert megöltek, közölte a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerdán.

A HRW szerint "nem állössze a kép", és kétségbe vonható a nigériai hadsereg állítása, hogy a december 12 és 14 közötti katonai akciókat a fegyveres erők vezérkari főnöke elleni merényletkísérlet után hajtották végre. A jogvédő szervezet szerint a vérengzés azután történt, hogy síita aktivisták fel akarták tartóztatni Tukur Buratai tábornok konvoját a Kaduna szövetségi állambeli városban. A nigériai katonák ekkor tüzet nyitottak a fiatalokra, majd "razziákat" indítottak, amelyek a jogvédők szerint inkább voltak tömegmészárlások.

"Szinte lehetetlen megérteni azt, hogy a dühös fiatalok útlezárása hogyan tehetné indokolttá több száz ember megölését. A legjobb esetben brutálisan túlreagálták (a dolgot), vagy rosszabb, a síita kisebbség elleni előre eltervezett támadásról van szó" - mondta Daniel Bekele, a HRW afrikai igazgatója. A síita kisebbség vezetője, Ibrahim Zakzaky négy golyó ütötte sebet kapott a rajtaütések során, és több tucat társával együtt őrizetbe is vették. A Síita Iszlám Mozgalom vezetőjének szóvivője kedden közölte, hogy a hadsereg hozzálátott a mozgalom követőinek tulajdonának elpusztításához. Hozzátette, egy iskolát és egy temetőt is leromboltak buldózerrel hétfőn. Becslések szerint a mozgalomnak 3 millió követője van.

A történtek után tüntetések kezdődtek a muzulmán többségű Észak-Nigériában, az iráni fővárosban, Teheránban és az indiai Újdelhiben is. A több mint 170 millió lakosú nyugat-afrikai ország ötven százaléka muzulmán vallású, többségük a szunnita irányzatot követik. A muszlimok javarészt az ország északi területein élnek, a déli országrészeken főleg keresztény vallásúak a nigériaiak. Az ország északi részeit évek óta sújtja az iszlamista Boko Haram terroristacsoport tevékenysége. A szervezet 2009-es felkelése után nagy területeket vont ellenőrzése alá, és bejelentette, hogy kalifátust hozott létre.

A Boko Haram azután vált jóval erőszakosabb szervezetté, miután a nigériai fegyveres erők támadást indítottak a szélsőségesek egy mecsetje ellen, aminek során megöltek 700 embert, köztük korábbi vezetőjüket, Mohammed Yusufot is, aki valaha Zakzaky követője volt. A hatéves lázadás során már több mint 20 ezer ember vesztette életét, és az Amnesty International szerint már 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.