Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A szíriai kormány kész tárgyalni az ellenzékkel jövőre

2015.12.24. 09:51 Módosítva: 2015.12.24. 09:59

A külügyminiszter szerint a szíriai kormány kész részt venni a 2016. január végére tervezett genfi béketárgyalásokon, és reméli, hogy az ellenzékkel való tanácskozás hozzájárul egy szíriai nemzeti egységkormány megalakulásához, írja az MTI. Valíd Moallem ezt egy pekingi sajtótájékoztatón közölte, miután tárgyalt Vang Ji kínai külügyminiszterrel. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten fogadta el öt tagjának a szíriai megbékélésre kidolgozott ütemtervéről szóló határozatát, amely felkéri a világszervezetet, hogy hívja össze a szíriai kormányt és ellenzékét hivatalos tárgyalásokra januárban. Moallem szerint kormánya kész külföldi beavatkozás nélkül tárgyalni az ellenzékkel, és a küldöttségüket azonnal felállítják, amint megkapják az ellenzéki delegáció listáját.

A külügyminiszter kiemelte, továbbra is fenntartják a független döntés jogát, de reménykednek, hogy a megbeszélések hatására létrejöhet egy egységkormány. "Ez a kormány felállít egy alkotmányügyi bizottságot, amely megalkot egy új választási törvényt tartalmazó alaptörvényt annak a céljával, hogy nagyjából 18 hónapon belül parlamenti választásokra kerüljön sor" - mondta.

A szíriai kormány Kínától és az ENSZ Biztonsági Tanácsától azt várja, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a terrorizmus finanszírozásának megelőzésében. Vang Ji közölte, Moallemmel három alapelvet dolgoztak ki a kormány és az ellenzék közti békefolyamat megindításához:

  • a válság politikai úton történő rendezéséhez ragaszkodni kell,
  • Szíria jövőjéről a szíriai népnek kell döntenie,
  • és az ENSZ-nek vezető szerepet kell vállalnia az érintett felek közötti közvetítésben.

A kínai külügyminiszter emellett bejelentette, Kína több mint 6 millió dollár (1 milliárd 725 millió forint) humanitárius segélyt nyújt Damaszkusznak. Szíriában öt éve véres polgárháború zajlik a kormány, az ellene lázadó ellenzék és különféle iszlamista csoportok között, térképünk segítségével képbe kerülhet a jelenlegi felállással. Az ország területéből az Iszlám Állam terrorszervezet is kihasított egy jókora darabot, így a békére az sem jelent teljes garanciát, ha a kormány kiegyezik a lázadókkal.