Virág
0 °C
2 °C

Csavarhúzóval, késsel, kocsival támadtak izraeli katonákra

2015.12.24. 15:09

Az izraeli biztonsági erők három palesztin merénylőt öltek meg csütörtökön, írja az MTI. Az egyik incidensben egy palesztin Jeruzsálemtől északra, egy ciszjordániai kereszteződésben autójával szándékosan az út mellett álló katonák közé hajtott. Egy katona könnyebben megsérült, a merénylőt a biztonságiak lelőtték.

Korábban Ciszjordánia Ariel nevű telepesvárosa mellett az ipari negyedben egy másik palesztin késsel megsebesített két biztonsági őrt, amire az őrök lelőtték a támadót. Az egyik őr súlyosabb, a másik közepes sérüléseket szenvedett. Reggel, a csütörtöki első incidensben egy palesztin csavarhúzóval támadt Hebronban egy útellenőrző pontnál az ott szolgálatot teljesítő izraeli katonákra. Őt is lelőtték a helyszínen.

Mindhárom eset az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában történt. A palesztinok haragját az a szerda este egy izraeli tévécsatornán bemutatott esküvői videófelvétel is kiválthatta, amelyen szélsőséges zsidó fiatalok egy terrormerényletben nyáron meggyilkolt palesztin család tragédiáját ünnepelték. Július végén zsidó terroristák egy gyújtóbombával felgyújtották a Duma nevű palesztin faluban egy helyi kétgyermekes család lakóházát, a merényletet csak az egyik gyerek élte túl, de ő is több hónapos kórházi ápolásra szorult.

A merénylőket mindeddig nem ítélték el, de az utóbbi hetekben letartóztattak és kihallgattak több szélsőséges telepest. Vádemelés bizonyítékok hiányában mindeddig nem történt ellenük. Szélsőséges jobboldali csoportok az elfogottak kínzásával vádolják az izraeli hatóságokat, amit csütörtökön a kormány visszautasított.

A tévében bemutatott felvételen az esküvő résztvevői késekkel és fegyverekkel hadonásznak, és valaki kést szúr a háztűzben odaveszett palesztin kisfiú fényképébe. Az izraeli rendőrség vizsgálatot indított az esküvőn történtek ügyében. Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, és az összetűzések. Október elseje óta 123 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, közülük hetvenöten merényletek elkövetése közben haltak meg.

Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig húsz izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. A támadások közvetlen oka az volt, hogy a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés szerint az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a mecsetek látogatási rendjét Jeruzsálem óvárosában. Izrael szerint az erőszakot palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.