Halálra ítéltek két mianmari vendégmunkást, akik megöltek két angol turistát Thaiföldön

2015.12.24. 10:27

Halálra ítélte egy thaiföldi bíróság azt a két mianmari vendégmunkást csütörtökön, akiket azzal vádoltak, hogy tavaly halálra vertek két brit turistát Thaiföld egyik déli szigetén, írja az MTI. A két huszonkét éves férfi, akik saját bevallásuk szerint az ügy bűnbakjai, fellebbezhetnek az ítélet ellen, de megfigyelők kevés esélyt látnak arra, hogy a bíróság enyhítene döntésén.

A két brit állampolgár, a 23 éves Hannah Witheridge és a 24 éves David Miller holttestét a déli Koh Tao (Teknősbéka-sziget) tengerpartján találták meg, ahol nyaraltak. A nyomozás során a két mianmari vendégmunkás beismerő vallomást tett, és a DNS-vizsgálat is alátámasztotta, hogy közük volt a gyilkossághoz. A CNN cikke szerint a DNS-mintákat a gyilkosság helyszínén eldobott cigarettacsikkekről vették le. Nem sokkal később azonban visszavonták a vallomásukat, és azt állították, hogy kínzással kényszerítették ki belőlük. A rendőrség ezt tagadja.

Jogvédő szervezetek többször felszólították a thaiföldi hatóságokat, folytassanak le egy független vizsgálatot a rendőrséget ért vádak miatt, mert elképzelhető, hogy a két mianmari férfi csak bűnbak. A két gyanúsított ellen több pontban emeltek vádat, egyrészt a gyilkossággal kapcsolatban, másrészt amiatt, hogy illegálisan dolgoztak Thaiföldön.

A délkelet-ázsiai monarchiában a gyilkosság idején körülbelül 2,5 millió mianmari dolgozott vendégmunkásként, többségük háztartási alkalmazottként, illetve betanított munkásként az építő- és a ruhaiparban, illetve a halászatban.

Thaiföldön a nemzeti össztermék tíz százalékét adja az idegenforgalom. A hatóságokat aggasztotta az, hogy a brit turisták meggyilkolása kedvezőtlen hatással lesz a turizmusra. A 2014. május 22-i thaiföldi katonai puccstól idén áprilisig hatályban lévő szükségállapot egyébként is rányomta a bélyegét a turizmusra, aminek az oka részben az, hogy az utazási biztosításokkal foglalkozó cégek szolgáltatásai nem terjednek ki azokra az országokra, amelyekben statárium van érvényben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport