Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Teljesen kiakadtak a németek a lengyel kormánytól

2015.12.24. 16:26 Módosítva: 2015-12-24 16:31:01

Több német lap csütörtöki számában cselekvésre szólította fel az Európai Uniót az új lengyel kormány tevékenysége miatt, írja az MTI. Az újságokban közölt cikkek szerint Lengyelországban a demokratikus, jogállami rendszer felszámolása zajlik. Közben a lengyel államfő egy interjúban közölte: országa Európa-párti politikát folytat és a legjobb kapcsolatra törekszik Németországgal. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Az EU-nak cselekednie kell című kommentárjában a szerző, Reinhard Veser szerint rosszat sejtet az a "sietség", amellyel a "nemzeti konzervatívok Lengyelországban gyakorlatilag kiiktatták az ország alkotmánybíróságát". A törvény tartalmán kívül az is jelzi az "alapvető demokratikus és jogállami normák nyilvánvaló megvetését", ahogyan azt "keresztülverték" a parlamenten. A szerző hozzátette: a kormány már bejelentette, hogy ellenőrzése alá akarja vonni a közszolgálati médiát, és küszöbön áll az államigazgatás vezetői pozícióinak betöltése "politikai kritériumok" alapján.

A szerző szerint Jaroslaw Kaczynski átejtette a választókat a kampányban, amelyben nem volt szó az állam "radikális átépítéséről - pontosabban: gátlástalan kisajátításáról". Kaczynski korábban mérsékelt politikai erőként mutatta be pártját, hogy elnyerje a középen álló választópolgárok szavazatát, és nem szerzett volna többséget a szejmben, ha bejelentette volna mindazt, ami most történik - fejtette ki a FAZ szerzője, aki szerint jelezni kell, hogy a demokratikus elvek további megsértése akár Lengyelország uniós szavazati jogának megvonásához is vezethet.

A szintén konzervatív Die Welt Elveszett Lengyelország? című kommentárjában a szerző, Dietrich Alexander  "politikai ámokfutásnak" nevezi  az új lengyel kormány tevékenységét. Szerinte úgy tűnik, hogy egy "paranoid kormányzó csapat" igyekszik minél gyorsabban átépíteni az államot, mielőtt fellázadnak a polgárok. Lengyelországban "nem kevesebb fenyeget, mint egy diktatúra, ezúttal nem kommunista, hanem nemzeti konzervatív", írja. Hozzátette: az "egyetlen reményt a lengyelek politikai érettsége" jelenti, ugyanakkor az Európai Bizottságnak is foglalkoznia kell a varsói fejleményekkel, ahogyan "Orbán Magyarországának" esetében.

A liberálisok sem hagyták szó nélkül a lengyel fejleményeket, a Süddeutsche Zeitung Túl Európán című cikkében a szerző, Stefan Ulrich kifejtette, hogy az új lengyel kormány hatalomra kerülése után rögtön hozzákezdett egy olyan állam kiépítéséhez, amelyben nem érvényesül a hatalommegosztás elve, hanem minden hatalom Kaczynskinál és a PiS-nél összpontosul. Az alkotmánybíróságra vonatkozó törvénnyel szerinte a hatalom birtokosai "végérvényesen átlépték a szabad és a tekintélyelvű rendszer közötti Rubicont". Ulrich szerint az EU-nak gyors választ kell adnia, az Európai Parlament haladéktalanul összehívhatna egy rendkívüli ülést, hogy kezdeményezze az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárást, amely a Lengyelország uniós tagságához fűződő jogok felfüggesztéséhez vezethet, ha a kormány nem tér vissza a jogállamisághoz.

Mindeközben Andrzej Duda lengyel államfő a Der Spiegelnek adott interjúban visszautasította az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz korábbi kijelentését, mely szerint államcsínyt idéző folyamatok zajlanak Lengyelországban. Duda azt állítja, a kormány EU- és németpárti, az országban pedig politikai vita van, de a demokrácia nincs veszélyben. Ezzel a lengyelek egy része sem ért egyet, az elmúlt időszakban ugyanis több tüntetést is tartottak a kormány intézkedései ellen.