Afrikai csoport csatlakozott az Iszlám Államhoz

2015.12.25. 21:52

Hűséget fogadott az Iszlám Államnak (IÁ) egy, az al-Shabaab kelet-afrikai iszlamista terrorszervezetből kivált csoport - írja az MTI. A hatóságok attól tartanak, hogy az al-Kaidával történő rivalizálás miatt megnőhet a terrorcselekmények száma a térségben.

A szomáliai székhelyű, de Kenyában is tevékenykedő al-Shabaab az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségese. Joseph Boinnet kenyai rendőrfőnök szerint a szervezeten belüli szakadás versengéshez vezethet a két rivális csoport között, és ennek keretében az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezetnek hűséget fogadott tagok a közeljövőben forgalmas helyek, így például bevásárlóközpontok, éttermek, buszok vagy repülőterek ellen próbálhatnak meg támadásokat elkövetni, hogy ezáltal bizonyítsák erejüket.

A terrorcsoporton belüli szakadáshoz köthető első incidens hétfőn történt Kenya északi részén, a Szomáliával és Eitópiával határos Mandera megyében, ahol az IÁ-nak hűséget fogadott csoport megtámadott egy buszt és két embert megölt.

A nagyobb vérontást csak az akadályozta meg, hogy a busz muszlim utasai megvédték keresztény társaikat, akiket a terroristák le akartak mészárolni.

Az al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét, közte a fővárost is uralta, de az elmúlt években az Afrikai Unió csapatainak segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Ezt követően az al-Shabaab taktikát váltott, és a hagyományos fegyveres összecsapások helyett gerillahadviselést folytat és öngyilkos merényleteket követ el.

A csoport Kenya fővárosában, Nairobiban követte el eddigi egyik leghírhedtebb terrortámadását, amikor fegyveresei 2013-ban megtámadtak egy bevásárlóközpontot és több mint hatvan embert megöltek. A szervezet azért vette célba Kenyát, mert az ország katonái részt vesznek a szomáliai békefenntartásban.  • Hírek
  • Hírek