Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápa a menekültek, és a szír béke mellett

2015.12.25. 15:15

Ferenc pápa péntek délben hagyományos karácsonyi beszédében kiállt a menekültek befogadása, a szíriai és líbiai konfliktus lezárására, és az izraeli-palesztin béke mellett. 

A római Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondott beszédében a katolikus egyházfő az emberi tragédiákkal szembeni "közömbösséggel" vádolta meg a világot.

A pápa külön tisztelgett a bevándorlókat befogadó államok és emberek előtt. Ismét felszólított a nyomor és konfliktusok elől menekülők megsegítésére, és kérte Istent, "jutalmazza meg" azokat az embereket és államokat, akik "számos bevándorlót és menekültet segítenek és befogadnak..., támogatva a beilleszkedésüket".

A pápa támogatásáról biztosította az ENSZ-et a szíriai és a líbiai konfliktus rendezésére. 

Az ENSZ-ben létrejött megegyezés minél előbb tegye lehetővé, hogy elhallgathasson a fegyverek dörgése Szíriában, és a kimerült lakosság helyzetén minél előbb segíteni lehessen.

Ferenc pápa békét szeretne:

  • Az izraeliek és palesztinok közt
  • Ukrajnában
  • Kolumbiában

Elítélte a terrorizmust

A katolikus egyházfő elítélte az egyiptomi, a párizsi, a bamakói és a tuniszi "kegyetlen terrorcselekményeket", és általában a terrorizmust, amely "egész népek kulturális örökségét" pusztítja el. Felszólított arra, hogy vessenek véget az Irakban, Jemenben és a fekete Afrikában elkövetett kegyetlenkedéseknek is, amelyeknek szintén számos áldozatuk van.

A Szent Péter téren, ahol a november 13-i párizsi merényletek óta szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben, 30-40 ezer hívő hallgatta az egyházfő beszédét.

A szentbeszéd után Ferenc pápa Urbi et Orbi áldást adott Róma városára és az egész világra. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem köszöntötte különböző nyelveken a világ népeit.