Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Legyőzték az Iszlám Államot Ramadiban

2015.12.27. 15:32 Módosítva: 2015-12-27 17:31:41
Az iraki hadsereg csapatai nemzetközi segítséggel elfoglalták az Iszlám Állam egyik utolsó erősségét, a kormányzati negyedet Ramadiban. Ez az utóbbi idők legnagyobb győzelme a terrorostacsoport felett.

Az iraki hadsereg vasárnap délután Ramadiban visszafoglalta a kormányzati negyedet az Iszlám Állam katonáitól, írja a Reuters. "A komplexum elfoglalása azt jelenti, hogy ebben a városban sikerült legyőzni őket", mondta az iraki katonaság szóvivője. "A következő lépés a városban elszórtan maradt terroristasejtek felszámolása." Ramadit tavasszal foglalta el az ISIS, a város mostani visszaszerzése jelentős katonai győzelem.

Az iraki hadsereg napokig készítette elő a terepet a végső támadásra. A harcban antiterrorista elitegységek és az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légicsapásai is segítették őket, így jelentős létszámfölényben voltak az Iszlám Állam erőivel szemben, de több száz robbanószerkezet, bombatámadások, öngyilkos merényletek és orvlövészek nehezítették a dolgukat. Kedd óta legalább 260 bomba robbant fel a városban, ez is lassította a csapatok előrehaladását, ahogy az is, hogy az Iszlám Állam a helyi polgári lakosságot élőpajzsként használta.

Az iraki hadsereg csapatai Ramadiban
Az iraki hadsereg csapatai Ramadiban
Fotó: Stringer / Reuters

Vasárnapra sikerült odáig jutni, hogy megindulhatott az ostrom. Miután elfoglalták a környező épületeket, az iraki hadsereg csapatai eljutottak az Iszlám Állam erődítményének számító kormányzati komplexum bejáratához.

Korábbi becslések szerint már csak legfeljebb 400 dzsihadista védekezett Ramadiban, és közülük is már jó néhányat megölt az iraki hadsereg. Csak az elmúlt 48 órában az Iszlám Állam ötvennél több katonája halt meg a harcokban.

Az iraki biztonsági erők által az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyvereseitől elkobzott fegyverek és robbanóanyagok a Bagdadtól 115 kilométerre nyugatra fekvő Ramádiban 2015. december 22-én.
Az iraki biztonsági erők által az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyvereseitől elkobzott fegyverek és robbanóanyagok a Bagdadtól 115 kilométerre nyugatra fekvő Ramádiban 2015. december 22-én.

Ramadit májusban foglalta el a terroristaállam. Ha sikerül visszafoglalni, akkor az az egyik legnagyobb győzelem lesz az Iszlám Állam felett azóta, hogy a dzsihadista szélsőségesek elfoglalták Irak harmadát és Szíria keleti részét. ez a katonai siker a rossz állapotban lévő iraki hadsereget is megerősítheti, de a menekültválság szempontjából is lehet jelentősége. A Ramadit körülvevő kelet-iraki tartomány, Anbaris szenvedett ugyanis a legtöbbet az országban az Iszlám Állam megerősödése óta, így ez az egyik legnagyobb menekültkibocsátó régió. Becslések szerint idáig 3,2 millió iraki menekült el a lakóhelyéről, közülük minden harmadik erről a területről.