Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A legszemetebb állatkínzás: petárdát etetett a jegesmedvével a szakács

2015.12.27. 16:20

Orvvadászat címén akár hét év börtönbüntetést is kaphat egy orosz szakács, aki egy északi-sarkvidéki szigeten pirotechnikai eszközzel etetett meg egy jegesmedvét, szörnyű kínokat okozva a védett állatnak. A nőstény jegesmedve kínszenvedéséről videó is felkerült az internetre, hatalmas felháborodást okozva.

A Vrangel-szigeten, egy építkezésen novemberben történt eset körülményei egyelőre nem tisztázottak, szakértők szerint az objektumban dolgozó szakács valamilyen ínycsiklandó élelmiszerrel kente be a robbanóeszközt, hogy rávegye a bocsával rendszeresen odalátogató jegesmedvemamát az elfogyasztására.

A videón már csak az látszik, amint a petárdával megetetett medve szörnyű kínokat között fetreng a hóban, majd elkezd vérezni, végül nyoma vész. Tetemét nem találták meg, és Alekszandr Guzgyev, a helyi természetvédelmi terület igazgatója szerint van esély a túlélésre.

Az ügyben egyelőre mindössze egy 3000 rubeles (12 ezer forintos) bírságot szabtak ki a természetvédelmi előírások megszegéséért. Szergej Donszkoj orosz környezetvédelmi miniszter szerint azonban „minden képzeletet felülmúló kegyetlenség robbanószerrel megetetni egy medvét”, és mivel a jegesmedve védett állat, elpusztítására orvvadászatként kell tekinteni.

Donszkoj szerint felelősségre kell vonni a Ruszaljansz építőipari vállalatot is, amiért nem kerítette körbe a természetvédelmi területen zajló építkezést. A cég az imázsa befeketetítésére irányuló provokációnak minősítette a videót.

Oroszországban 1957 óta tiltja a törvény jegesmedve elejtését – írja az MTI.