Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Nem emelnek vádat a 12 éves fekete gyereket lelövő rendőr ellen

2015.12.28. 22:49
Egy clevelandi nagyesküdtszék az Egyesült Államokban úgy döntött hétfőn, hogy ne emeljenek vádat a tizenkét éves afroamerikai Tamir Rice-t tavaly novemberben lelövő fehér rendőr ellen, írja az MTI. A gyermeket azért lőtte le Timothy Loehmann járőr, mert egy valódinak tűnő, gumilövedékeket kilövő airsoft játékpisztoly volt nála.

Tim McGinty ügyész szerint vitathatatlan, hogy a tizenkét éves fiú előhúzta az airsoft pisztolyt, amikor a járőr lelőtte. Tamir valószínűleg azért vette elő a pisztolyt, mert oda akarta adni vagy meg akarta mutatni a rendőröknek, hogy nem igazi. A két járőr ugyanakkor a helyszínen ezt nem tudhatta, mondta az ügyész.

Nem bizonyítható, hogy bűncselekményt követtek volna el a rendőrök, összegezte az esküdtszék döntését az ugyancsak fehér McGinty.

Tamir Rice-t Loehmann szinte azonnal lelőtte, miután a járőr autó megállt a tragédia helyszíne mellett, egy szabadidőközpont melletti parknál. A halálos lövést leadó járőr és a társa egy bejelentésre reagált, ami egy fegyveres férfiről szólt.

Az ügyész az esküdtszék döntést továbbá azzal is indokolta, hogy a bejelentést fogadó ügyeletes tiszt is felelős a tragédiáért, mivel nem közölte a járőrökkel azt a fontos tényt, hogy a bejelentő azt is mondta: a fegyver valószínűleg nem valódi, a fegyveres pedig fiatalkorú.