Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

30 napos előzetes a Hatvannégy Vármegye erdélyi elnökének

2015.12.30. 18:17

A bukaresti táblabíróság 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökét, akit a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépéssel foglalkozó ügyészség (DIICOT) az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésére, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással gyanúsít.

A Mediafax hírügynökség közlése szerint a döntés nem jogerős, a gyanúsított fellebbezhet ellene.

A HVIM elnöke és rokonsága kézdivásárhelyi lakásaiban kedden tartottak házkutatást, Szőcsöt pedig este Bukarestbe vitték, és több órán keresztül kihallgatták.

Ezután döntött az ügyészség Szőcs Zoltán őrizetbe vételéről, majd kezdeményezte előzetes letartóztatását.

Az ügyészség honlapján megjelent kedd esti közlemény szerint Szőcs Zoltán biztatta a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének a tagjait arra, hogy házilag készítsenek robbanószerkezetet, és azt robbantsák fel a december 1-jei román nemzeti ünnep alkalmából tartandó kézdivásárhelyi felvonuláson. A közlemény szerint Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének december elején letartóztatott elnöke a "megcsináljuk" kijelentéssel válaszolt Szőcs felvetésére.

Az ügyészség Szőcs Zoltánt a "Székelyföld nem Románia!" jelszó népszerűsítőjeként mutatja be, aki azt vallja, hogy a HVIM céljait "véráldozat nélkül nem lehet" elérni. A DIICOT állítása szerint, a lehallgatott október 10-i tanácskozáson Szőcs "feladatul szabta a HVIM kézdivásárhelyi sejtje tagjainak a házi készítésű robbanószerkezetek elhelyezését". Három nappal a tanácskozás után Szőcs elhagyta Romániát, és csak december 20-án tért vissza az országba. Beke István december elsejei letartóztatása után azonban felvette a kapcsolatot a tanácskozás többi résztvevőjével, hogy egyeztesse velük a hatóságoknak mondandó változatot.

Az MTI szerdán korábban már beszámolt Szőcs őrizetbe vételéről. Erről további részleteket itt olvashat.