Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Merkel, Hollande, Putyin és Porosenko konferenciabeszélgetést folytatott

2015.12.30. 14:27
Megerősítette a kelet-ukrajnai tűzszünet melletti elkötelezettségét Francois Hollande francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök szerdán folytatott, csaknem kétórás konferenciabeszélgetésében - tudatta a francia elnöki hivatal.

A francia-német-orosz-ukrán, úgynevezett normandiai formátumú telefonbeszélgetésen a szakadárok által ellenőrzött Donyec-medencében tartandó helyhatósági választásról is szó esett, melyet "a jövő év elején kell megtartani".

Német és francia közvetítéssel Ukrajna, Oroszország és a szakadárok képviselő februárban állapodtak meg immár második alkalommal a fehérorosz fővárosban, Minszkben egy olyan dokumentumról, amely a politikai rendezést hivatott rendezni. Ennek köszönhetően a harcok csitultak ugyan, de Ukrajnának a választásokat követően, legkésőbb az év végéig vissza kellene kapnia a teljes ellenőrzést keleti határa felett, ami aligha fog bekövetkezni. A megállapodás értelmében Ukrajnának az év végéig új alkotmányt is el kellene fogadnia az ország közigazgatásának decentralizációja érdekében.

Az Európai Unió a minszki megállapodások maradéktalan teljesülésétől tette függővé az Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni agresszió miatt bevezetett gazdasági szankciók felülvizsgálatát.

A vezetők "hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a minszki megállapodásokat 2016 folyamán maradéktalanul végre kell hajtani". Ennek részleteinek kidolgozására pedig legkésőbb február elejéig összeül majd a négy ország külügyminisztere - idézte a szerdai telefonbeszélgetést követően kiadott francia közleményt az MTI.

Az ukrajnai konfliktusban az ENSZ adatai szerint tavaly április óta mintegy kilencezer ember halt meg, többségük civil.