Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesz magyar nevű elnöke Amerikának

2015.12.30. 06:16

Befejezte a republikánusok elnökjelöltségéért folyó versenyét George Pataki. New York állam egykori kormányzója egyenes adásban jelentette be, hogy kiszáll a versenyből, amelyet fél éve már folyamatosan Donald Trump vezet – 35 százalék körüli támogatottsággal –, és amelyben Jeb Bush a kezdeti első helyéről a középmezőnybe csúszott le, öt százalék alatti eredménnyel.

A 70 éves Pataki tehát nem várta meg az első előválasztási fordulót, amelyre február 1-jén Iowában kerül sor – itt a Tea Partyhoz köthető Ted Cruz az esélyesebb az ingatlanmilliárdos Trumpnál. 

Pataki kilépése nem rendezi át alapvetően az erősorrendet, ugyanis még mindig 12 jelölt maradt versenyben – írta a Reuters. 

Lépése azonban egy folyamat elindítása lehet, amelynek célja, hogy egybe terelje azokat a szavazókat, akik nem Trumpra szavaznának. Pataki szerint a belemenős, a régi politikai elit helyett újat ígérő, a politikailag korrekt beszéddel látványosan szakító, bevándorlás- és muzulmánellenes milliárdos nem alkalmas az ország vezetésére.

A New York államot 12 éven át, 2006-ig vezető kormányzó a mérsékelteket képviseli a Republikánus Pártban, támogatja a fegyvertartás szigorítását és megengedőbb az abortuszkérdésben is.

Döntésével tehát nem csak Trumppal, de a szintén keményvonalas Ted Cruzzal szemben is szeretne támogatást nyújtani a még versenyben lévőknek.