Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Támadásra készültek Brüsszelben a Kamikaze Motorosok

2015.12.30. 07:55

Letartóztattak két férfit Belgiumban, azzal a gyanúval, hogy a Kamikaze Motorosok nevű, muzulmánokat tömörítő csoport tagjaiként robbantásos merényletet akartak végrehajtani szilveszterkor Brüsszel központjában – írta a CNN.

A belga terrorelhárítás szerint a Grand Place mellett a főváros más pontjain is támadtak volna, hasonlóan a november 13-i párizsi merénylethez, ahol a 130 áldozat összesen öt helyszínen vesztette életét.

A gyanú szerint nem az Iszlám Állammal (IS) közvetlen kapcsolatban álló csoportról van szó, de az IS hatása szerepet játszhatott a terv kidolgozásában.

Az ügyészség részleteket nem közölt a tervezett merényletekről. A rendőrség a gyanúsítottaknál IS propagandavideókat, katonai felszerelést és számítógépeket foglaltak le. Fegyverekről, robbanószerekről az ügyészség nem tett említést.

A Kamikaze Motorosok nem ismeretlenek a belga rendőrség előtt, bár megalapozott vád nincs ellene: 2013-ban letartóztatták vezetőjét, Abdelouafi Elouassakit, akinek a fivére Szíriába ment harcolni és onnan értesítette őt egy készülő brüsszeli merényletről. Elouassakit később vádemelés nélkül szabadon engedték.