Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A németek szigorúbban ellenőrzik a Szíriából érkezőket

2015.12.31. 16:45

Adatok a szíriai háborúról

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint idén 55 219-en haltak meg, ebből 13 249 civil, köztük 2574 gyerek. Öt éve tart a háború, összesen 260 758 halálos áldozat volt, ebből 76 ezer volt a civil.

Németország péntektől szigorúbban ellenőrzi azokat, akik azt állítják, hogy a szíriai háború miatt kérnek menekültstátust, idézi az MTI a szövetségi belügyminisztériumot.

A szíriai menekültek tavaly év vége óta egyszerűsített eljárással kaphattak menedékjogot Németországban, nem kellett személyes elbeszélgetésen részt venniük, de január 1-jétől rájuk is a hagyományos menekültügyi eljárás szabályai vonatkoznak majd.

Ez a szabályozás január 1-jétől mindenkire érvényes, függetlenül attól, hogy a kérelmezők melyik országból származnak

– mondta a berlini belügyminisztérium szóvivője.

Angela Merkel kancellár ellenzi, hogy Németország gátat szabjon a menekültek befogadásának, arra hivatkozva, hogy az országnak kötelessége menedéket biztosítani azok számára, akik háborúk és konfliktusok elől menekülnek. Az egyszerűsített menekültügyi eljárás bírálói viszont úgy vélik, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet a könnyítéseket kihasználva dzsihadistákat juttathat be Európába. Merkel álláspontjával szemben a kancellár hazájában és külföldön is nőtt az ellenállás, miután kiderült, hogy a november 13-i párizsi merényletek elkövetői közül legalább ketten hamis szíriai útlevéllel rendelkeztek.

Németországba idén valamivel több mint egymillió menedékkérő érkezett, jóval több, mint bármely más európai országba.

A héten Franciaország is azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy az uniós hatóságok által is ellenőrzött belépési pontokon, Olaszországban és Görögországban jobban szűrjék ki a hamis szír útleveleket. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter felhívta a figyelmet, hogy az Iszlám Állam az általa elfoglalt szíriai területek közigazgatási hivatalaiból rengeteg biankó útlevélhez jutott hozzá, melyeket nagyon nehéz kiszűrni, ha kiállítják valaki nevére.