Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Egy ember meghalt egy kínai olajfúrótornyon

2015.12.31. 15:11

Hatalmas vihar tombol az Északi-tengeren, aminek következtében óriási hullámok zargatják a parti városokat illetve a tengeri olajfúrótornyokat, melyek közül az egyiken tegnap történt tragédia. A kínai China Oilfield Services Limited (COSL) cég olajfúrótornya a norvég partoktól nem messze, a Troll olajmező felett áll és a norvég Statoil megbízásából termeli az olajat. A vihar 14 méter magas hullámokat kavart, melyek közü az egyik telibe kapta a platformot, elsodorva három munkást. Egyikük életét vesztette, a másik kettőt a szárazföldre szállították, és kórházban vannak.

A másodpercenként 25-30 méter sebességű szélben a mentésre érkező helikopter le sem tudott szállni, a két sérültet csörlővel emelték be a géptörzsbe. A toronyban is esett kár, így a COSL vezetői úgy döntöttek, szárazföldre vontatják, a legénységet pedig helikopterek segítségével evakuálják.

A norvég olajkitermelési egyesület biztonsági főnöke a balesetet rendkívül súlyosnak ítélte meg és azonnali vizsgálatot rendelt el. Ez volt 2009 óta az első olyan baleset a nporvég partokhoz közeli olajfúrótornyon, aminek halálos áldozata is van.