Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Folytatódik a krími áramkrimi

2015.12.31. 11:18

Megszakadt a Krím félsziget áramellátása Ukrajna felől az egyetlen, még működő vezetéken történt baleset miatt, írja az MTI.

Egy szóvivő elmondta, hogy a Kahovka-Titan vezeték egyik oszlopa kidőlt, és a vezeték megrongálódott. Folyamatban van a hiba elhárítása.

Szvetlana Borodulina, a Krím félszigeti kormány energiaügyi minisztere szerint a leállásnak nem lesznek komolyabb következményei a félsziget lakói számára. Azt nem mondta, hogy mekkora az áramveszteség az ukrán vezeték leállása miatt. Hivatalos adatok szerint ez nem haladja meg a 150 megawattot, ami a félsziget áramszükségletének 10 százaléka.

Szerhij Akszjonov krími kormányfő és Borodulina mindazonáltal az árammal való takarékoskodásra hívta fel a félsziget szilveszterezni készülő lakóit.

A Kahovka-Titan vezeték az utolsó abból a négyből, amely Ukrajna felől árammal látta el a félszigetet. November 22-én ismeretlen szélsőségesek robbantással megrongálták a vezetékeket a Krímtől nem messze, így tiltakozva a félsziget orosz megszállása és a tatár kisebbség üldözése ellen. Ennek következtében a Krímben súlyos áramhiány alakult ki, a hatóságok rendkívüli állapotot vezettek be.

A helyzet javult, miután december 2-án az oroszországi Krasznodari területről egy vezetéken megindult az áramszolgáltatás a Krímbe, majd december 15-én egy második vezetéket is üzembe helyeztek. A tervek szerint tavasszal két további vezetéket is beindítanak.

December közepén a javítási munkálatokat követően egy vezetéken Ukrajnából is újraindult az áramszolgáltatás.

Ukrajnának a Krímmel kötött energiaszolgáltatási szerződése december 31-én jár le. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök december 29-én kijelentette, hogy a Krímbe történő áramszállítás kérdését az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsnak kell megvizsgálnia.