Benedek
-4 °C
5 °C

Százezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak Franciaországban

2015.12.31. 18:18

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter bejelentése szerint az országban szilveszter este százezer rendőr és csendőr lesz szolgálatban. A hatóságoknak nincs tudomásuk konkrét terrorfenyegetésről, de az intézkedést az Iszlám Állam által küldött fenyegető üzenetek indokolják, melyek terrorcselekmény elkövetését helyezték kilátásba szerte Európában.

A mozgósított erőkből 11 ezer főt a fővárosba és környékére vezényelnek. A Champs-Elysée sugárút és a Mars mező környékére, ahol tavaly 600 ezer ember ünnepelt, 1700 fegyverest küldenek a francia hatóságok. Szilveszter éjszakáján a rendfenntartók mellett 40 ezer tűzoltó is készültségben lesz.

Az AFP francia hírügynökség szerint a párizsi tűzijáték elmaradása miatt az idén várhatóan kevesebben lesznek a tavalyinál, de így is ez lesz a legnagyobb nyilvános rendezvény a novemberi merényletek óta. A rendőrség és a csendőrség természetesen nemcsak a terrortámadásoktól, hanem a hétköznapi rendzavarástól, garázdaságtól és más bűncselekményektől is megvédi majd a franciákat.

 A francia elnök a kiszivárgott információk szerint újévi beszédében hangsúlyozza majd, hogy eltökélt, hogy mindent megtegyen a franciák védelmében.