2015-ben 391 ezer migránst regisztráltak a rendőrök

2016.01.01. 16:08
Tavaly összesen 391 384 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, írja az ORFK nyomán az MTI.

Az adatok szerint a tavaszi hónapokban naponta több száz, nyáron már több mint ezer migránst fogtak el. Augusztusban több napon át a kétezret, majd a háromezret is meghaladta az illegális határátlépés miatti elfogások száma.

Ősszel ez a szám tovább emelkedett: szeptember 15-én - a magyar-szerb határ lezárása előtti nap - 9380-an jöttek át a határon. Szeptember közepétől a magyar-horvát határral tolódott át súlypont: naponta több ezer - volt hogy 7-8 ezer - bevándorló érkezett. A magyar-horvát határszakaszon október 17-től áll a határkerítés, azóta a Balkánon át érkező migránsok Szlovénián és Ausztrián keresztül igyekeznek, elsősorban Németországba.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a parlament kivételes eljárásban. Ennek részeként több ponton szigorították a büntető törvénykönyvet is. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lett a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása.

Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett - bizonyos esetekben halasztó hatállyal - a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni.

Szeptember 15. óta bűncselekménynek minősül, ha valaki a határkerítés illegális átlépésével jut be Magyarországra. A menekültválságról szóló összes cikkünket itt olvashatja, ha viszont arra kíváncsi, mi történt 2015-ben a menekültválságon kívül, >>>  • Hírek
  • Személyi kölcsön