Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Öt öngyilkos merénylő robbantott Irakban: 15 halott

2016.01.03. 11:33 Módosítva: 2016-01-03 12:56:08

Öt öngyilkos merénylő vasárnap megtámadott egy támaszpontot Irakban, a biztonsági erők legalább 15 tagja meghalt, 22 megsebesült. Két merénylő Tikrit város külterületén, egy korábbi amerikai katonai bázis, a Camp Speicher kapujánál hozta működésbe a járművébe rejtett pokolgépeket. Három másik támadó behatolt a katonai létesítmény területére, és ott robbantott.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az interneten nyilvánosságra hozott közleményében vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért. Mint írták, a támadás célpontjai a hadsereg kiképzői voltak.

A Camp Speicher támaszpont az Iszlám Állam brutalitásának jelképévé vált azóta, hogy a dzsihadista szervezet a síiták iránti gyűlöletből mintegy 1700 katonát mészárolt le ott 2014 közepén, amikor a területet ellenőrzése alá vonta.

Az iraki kormányerők a múlt héten felszabadították Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellenőrzése alól. Az IÁ ugyanakkor bosszút ígért, az öngyilkos merényletek fokozását helyezte kilátásba a központi iraki hatóságok ellen.