Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Milánó havi 3-400 euróval támogatja a menekülteket befogadókat

2016.01.04. 17:49

Havi közel négyszáz euróval - azaz nagyjából 120 ezer forinttal - támogatja Milánó önkormányzata az Olaszországban menekültként tartózkodó bevándorlókat befogadókat - írja az MTI. 

A menekülteket befogadni kész milánóiak jelentkezését január 15-ig várják. Feltételek között szerepel, hogy:

  •  a befogadó olasz állampolgár legyen és Milánó területén lakjon
  •  menekülteknek külön berendezett szobát tudjon biztosítani külön fürdőszobával
  •  bár az időszak meghosszabítható, de legalább hat hónapig kell szállást és ellátást biztosítani a menekülteknek
  •  a befogadóknak kétnapos képzésen kell résztvenniük 

   
Ennek fedezésére a milánói önkormányzat minden bevándorló után legalább havi 300 eurót folyósít a menekülteket befogadóknak, amely 400 euróig emelhető. 

 A balközép kormánypárt politikusa vezette milánói önkormányzat kezdeményezése az ellenzéki pártok azonnali reakcióját váltotta ki. Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője Facebook-profilján az anyagi nehézségekkel küszködő olaszok iránti "rasszizmusnak" nevezte, hogy a költségvetés forrásait a bevándorlókra fordítják.
A menekültekre szánt pénzt a belügyminisztérium és az Olaszországban menekültkérelemért folyamadó bevándorlókat segítő országos szolgálat (Sprar) biztosítja. Tavaly több mint 60 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. A kérelmek elbírálásának ideje általában fél év.

Olaszország legnépesebb tartományához, Lombardiához tartozik Milánó is, ahol a párizsi terrotámadásokat követően a kórházakban és közhivatalokban betiltották a burka viselését.