Alfréd
-2 °C
2 °C

Norvégia 860 menekültet küldene vissza Magyarországra

2016.01.04. 21:27

Norvégia 4-5 ezer migráns visszaküldését tervezi az Európai Unióba, köztük mintegy 860-at Magyarországra fordítana vissza - közölte az Aftenposten című norvég napilapra hivatkozva a The Local.

Fenn kell tartanunk a meglévő struktúráinkat. Az nem úgy van, hogy egy menedékkérő megválaszthatja, hogy mely országban kezeljék az ügyét. Annak az országnak kell kezelnie az ügyüket, amelyikben elsőként regisztrálták őket

- mondta Erna Solberg norvég miniszterelnök.

Norvégiába tavaly 33 ezer menekült érkezett, közülük 4-5 ezret fognak visszatéríteni azokba az EU-országokba, ahová elsőként megérkeztek - így 860-at (köztük 50 szírt) Magyarországra. Oslo november végén fordult hivatalos kéréssel Budapesthez, a válasz január végére várható, írja az MTI. A The Local szerint ugyanakkor a Norvég Menedékszervezet (NOAS) egy osztrák jelentésre hivatkozva aggályait fejezte ki a Magyarországra visszaküldendő menedékkérők biztonságával kapcsolatban.

Sikó Anna Mária oslói magyar nagykövet az Aftenpostennek azt mondta, hogy a menekültek nem Magyarországon lépték át először az EU határát, így feltehetően a magyar kormány nemet fog mondani a norvég kérésre.