Virág
0 °C
2 °C

2,5 millió forintot fizethet a magyar állam egy gyilkosság miatt elítélt férfi ügyében

2016.01.05. 14:30
Kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egy magyar férfinak, aki amiatt tett panaszt, hogy a több mint tíz évig húzódó büntetőeljárása ideje alatt sorozatosan megsértették személyiségi jogait. Magyarországnak összesen 8000 eurót kell fizetnie, írja a strasbourgi székhelyű bíróság közleménye nyomán az MTI.

2,5 millió forintot fizethet a magyar állam: az EJEB döntése szerint 2000 euró nem vagyoni kár jár a tescós rablás vádlottjaként elhíresült Süveges Péternek, valamint 6000 euró a strasbourgi eljárásban felvetődött ügyvédi költségek megtérítésére. A 8000 euró összesen 2,5 millió forintnak felel meg. A bíróság hosszúnak találta

  • a több mint hat éves előzetes letartóztatás és a házi őrizet idejét, és
  • a büntetőeljárás több mint tíz éves hosszát.

A férfi azért tett panaszt az emberi jogi bíróságnál, mert állítása szerint ez idő alatt a magyar hatóságok erősen korlátozták személyi szabadságát: házi őrizete miatt nem tudott elégszer ellátogatni beteg szüleihez, kérését többször visszautasították.

Nem járhatott misére

A magyar Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a kérelmét, hogy vasárnaponként misére mehessen, valamint az eljáró hatóságok rendszeresen tiszteletlenek voltak és nem jártak el kellő körültekintéssel ügyében.

A többszörösen visszaeső férfit gyilkosság, fegyveres rablás, illegális fegyvertartás és robbanóanyagok birtoklása miatt helyezték előzetes letartóztatásba, majd bűnismétlés lehetősége miatt házi őrizetet rendeltek el ellene.

A 2005-ben kezdődő eljárás során Süveges Pétert bűnösnek találták és 2014 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték (az ügyéről itt írtunk korábban). 2015 júliusában a Fővárosi Ítélőtábla az ítéletet hatályon kívül helyezte. Az ügyet első fokra utalta vissza, amely azóta is folyamatban van.