Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Nőkezelő kurzust indít Norvégia a menekülteknek

2016.01.06. 08:58

Foglalkozást indít Norvégia az országba érkező menekülteknek, hogy elmagyarázza, nem minden nő prostituált, csak azért, mert alkoholt fogyaszt, nyilvánosan megcsókolja kedvesét és nincs talpig burkába burkolva.

Az eritreai Abdu Oszman Kelifa társaival együtt azért jár norvégiai Stavangerben indított kurzusra, hogy konfliktusmentesen feldolgozza az eredeti és új hazája közötti kulturális különbségeket – írta a New York Times. 

Az integrációt elősegítő kurzus célja, hogy elkerüljék a nyitott társadalom rossz értelmezéséből adódó konfliktusokat, amelyek erősítik az erőszakos, nőkre támadó harmadik világbeliekről alkotott előítéleteket, növelve az idegenellenes szélsőséges pártok népszerűségét.

A 33 éves Kelifa elismeri, hogy az, ahogyan a nőket Európában látja, elképzelhetetlen hazájában. A stavangeri kurzus önkéntes, hasonló már működik Norvégia más városaiban is. Elmondása szerint hazájában aki nőt akar, azt megszerezheti, a rendőrség ezért nem fogja megbüntetni. Számára szokatlan az is, hogy a nők a férfiakkal azonos pozíciókat betölthetnek, kormányfők vagy kamionsofőrök lehetnek, bárba mennek vagy, hogy egyedül sétálnak akár éjszaka is.

A kurzus fő üzenetei:

  • szexre kényszeríteni valakit tilos, még akkor is, ha házastársról van szó.
  • Norvégia keresztény gyökerű ország, ám berendezkedése világi, a törvényeket mindenkinek, vallási hovatartozásra tekintett nélkül be kell tartania.

Dániában a szexuális viselkedési normákról szóló kurzusokat kötelezővé tennék a menekültek számára, hasonlóan a nyelvi foglalkozásokhoz. 

Bajorország már tart is ilyen kísérleti órákat a fiatal menekülteknek a Passauban lévő táborban. Norvégia azonban az élen jár, a kormány már két éve támogatja a hasonló kurzusokat, és most összegzik a tapasztalatokat, hogy a program folytatásáról döntsenek.

„Az elhallgatás mindennél veszélyesebb ” – mondta a New York Timesnak a stavangeri kórház pszochológusa. Per Idal szerint a kulturális különbségek tudomásul vétele és a szabályok világossá tétele rendkívül fontos az integrációhoz.  

Stavangerben 2009-2011 között több, nemi erőszak történt. A 20 esetből háromban ítéltek el norvégot, a többi migránsokhoz volt köthető. Ez ugyan a rendőrség szerint sem jelent egyértelmű kapcsolatot a nemi erőszak és a migránsok között, de mégis lendületet adott az integrációt elősegítők kurzusoknak. 

Egy 2011-es jelentés alapján a norvég bűnügyi statisztikában valóban felülreprezentáltak a migránsok, ám a következtetés szerint nem kulturális különbségekről van szó, hanem arról, hogy a migránsok többsége fiatal, fiatalabb, mint a norvég társadalom. 

Az oslói rendőrség erőszakos bűncselekmények osztályának korábbi vezetője, Hanne Kristin Rohde szerint azonban többről van szó, mint korosztályi jelenségről. Ő egyértelmű statisztikai összefüggést lát a nemi erőszak elkövetői és aközött, hogy többségük olyan társadalmakból érkezett, amelyekben a nőknek nincsen értékük. Rohde szerint az önkéntes foglalkozásokat kötelezővé kellene tenni a fiatal férfi bevándorlók számára, hogy megtanulhassák: a nők értékes, egyenjogú tagjai a társadalomnak.