Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Fejenként 4,5 milliót kaptak Strasbourgban a túlzsúfolt cellák miatt

2016.01.07. 14:08 Módosítva: 2016-01-07 14:09:56

Összesen több mint 218 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön 49 magyar fogvatartottnak, mert a testület megítélése szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva, közölte az MTI.

A strasbourgi bíróság egyhangúlag elfogadott ítélete értelmében a magyar államnak három hónapon belül összesen 692 ezer euró kártérítést és perköltséget kell fizetnie a raboknak a rossz börtönkörülmények miatt. A túlzsúfoltság mellett a felperesek közül többen amiatt is panaszt tettek, hogy

a mellékhelyiség nem volt rendesen elválasztva a cellától, és nem volt megfelelő szellőzés vagy meleg víz. Mások azt sérelmezték, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak és csótányok, poloskák voltak a cellákban.

Az EJEB december 10-én negyvenhárom másik magyar fogvatartott ügyében hirdetett ítéletet, a törvényszék akkori döntése értelmében a magyar államnak 739 900 ezer euró (több mint 230 millió forint) kártérítést és perköltséget kellett fizetni a raboknak a rossz körülmények miatt. Kártérítést kapott többek között Zuschlag János is, az MSZP egykori parlamenti képviselője, aki 2003-ban a társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek pályázatokon juttatott 72 millió forint közpénzt ellenőrizhetetlen módon költötték el. Zuschlagot hat év börtönre ítélték, Srasbourgban 15,8 ezer eurós kártérítést kapott.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint immár több ezer eljárás van folyamatban az Európa legzsúfoltabb börtönrendszerével bíró Magyarországgal szemben a rossz körülmények és a hazai jogorvoslat hiánya miatt. Fél évvel ezelőtt lett jogerős a strasbourgi bíróság azon, 2015. március 10-én kihirdetett döntése, amely fél évet adott a magyar államnak arra, hogy teremtsen hatékony jogorvoslatot és dolgozzon ki tervet a helyzet kezelésére.

Idén márciusban már hat rabnak ítélt meg kártérítést az európai emberi jogi bíróság a magyarországi börtönkörülmények miatt. Arról, hogy pontosan milyenek is ezek a körülmények, korábbi cikkünkben olvashat.