Ágnes
-1 °C
2 °C

Menekültválság: az EU nem elégedett Törökországgal

2016.01.07. 14:49

Ahogy azt mi is megírtuk, tavaly november végén az EU-Törökország csúcstalálkozón született megállapodás értelmében a törökök kötelezettséget vállaltak arra, hogy megerősítik határaik védelmét, fellépnek az embercsempészek ellen, és visszafogadják az unióból kitoloncolt menekülteket - mindezt 3 milliárd euróért és vízumkönnyítésért cserébe.

Az Európai Bizottság alelnöke Amszterdamban ma azt mondta, hogy az unió messze nem elégedett a török lépésekkel. Frans Timmermans szerint bár látnak bátorító eredményeket, további megbeszéléseket kell folytatniuk Törökországgal a hatékonyság javítása érdekében.

Timmermans elmondta, hogy az utóbbi hetekben is nagy számban érkeztek migránsok Európába Törökországon keresztül, köztük legtöbben szíriaiak. Az unió és Ankara közötti párbeszédért is felelős korábbi holland külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a jövő héten Törökországba utazik a novemberben egyeztetett közös cselekvési terv végrehajtásának elindítása érdekében.

Mark Rutte holland miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy országa uniós elnöksége alatt elsőbbséget éveznek azok az intézkedések, amelyek a migrációs hullám csökkentésére irányulnak, valamint további lépéseket tesznek a bevándorlóknak tagországok közötti igazságos elosztása érdekében.

Törökországnak egyébként az uniótól kapott 3 milliárd eurót meghatározott célokra kell költenie: a menekültek oktatására, egészségügyi ellátásukra és szálláshelyeik bővítésére, felújítására. Az összeggel kapcsolatban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az uniós költségvetésből különítsenek el 500 millió eurót, a fennmaradó részt pedig a tagállamok vállalják. A brüsszeli bizottság számításai szerint Magyarországnak 18 millió euróval kellene részt vennie az uniós kötelezettségvállalásban.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft