Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Francia dzsihadistákat ítéltek el Párizsban

2016.01.08. 16:50

A párizsi büntetőbíróság hat, illetve tíz évi börtönbüntetésre ítélt pénteken két francia állampolgárságú, Szíriában járt dzsihadistát. Az egyikőjük fél év után hazatért, és már bánja az egészet, a másik azonban továbbra is az Iszlám Állam aktív tagja – írja az MTI.

A bíróság az első esetben az ügyészségnél kevésbé szigorúnak mutatkozott, a vádhatóság ugyanis hét év szabadságvesztés kiszabását kérte Zakaria Chadilira, aki 2014-ben fél évet töltött Szíriában, az al-Kaidához köthető egyik csoport soraiban. Az ügyészség azt is kérte, hogy a büntetés első kétharmadát a bíróság nyilvánítsa úgynevezett biztonsági szakasznak, amikor az elítélt nem részesülhet semmilyen kedvezményben.

A bíró azonban biztonsági szakasz nélkül szabta ki a hat évi börtönbüntetést, indoklása szerint azért, hogy a bűnszövetkezetben elkövetett terrorcselekmények esetén szerinte szükséges büntetést össze lehessen hangolni az elítélt által kinyilvánított integrációs szándékkal. Ezzel a 28 éves férfi büntetésének egy része néhány hónap múlva elengedhető lesz. Az ügyvéd szerint a bíróság figyelembe vette, hogy Zakaria Chadili "távolsággal kezeli" korábbi életét, és a bíró lehetőséget adott számára a visszailleszkedéshez a társadalomba.

A bíróság az ügyészség kérésének megfelelően tíz évet szabott ki az Iszlám Állam jelenleg is aktív tagjára, a 22 éves Ziyeid Souiedre, akit távollétében ítéltek el. A két francia együtt indult Szíriába 2014 elején, Ziyeid Souied azonban nem tért haza Franciaországba. Az utolsó hírek szerint a szervezet rendfenntartó osztagánál dolgozik és a külföldi dzsihadisták toborzásában vesz részt. A bíróság szerint a férfi különösen veszélyes.